« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PAMETNA PREHRANA

Znate li kako pametno jesti?

Nikada nećete postići dugoročno zdravlje i vitku liniju ukoliko se ne pomirite s činjenicom da je hrana nešto čemu morate posvetiti dio svog vremena svaki dan

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

pravilna prehrana

,

zdrav život

Dobre životne navike jedna su od prvih stvari od kojih odustajemo pritisnuti teškim financijskim stanjem, nedostatkom slobodnog vremena te ostalim obiteljskim i poslovnim problemima. Pravilna je prehrana među prvim „žrtvama" koje prinesemo bogovima modernog životnog stila, ostavljajući zdrav život i prehranu za neki drugi dan. Iako će vam se možda ove preporuke činiti kao nešto općepoznato ili čak i trivijalno, začudili biste se koliko često zaboravimo i ove, najosnovnije stvari. Nadamo se da ćete razmisliti o tome sljedeći put kad pomislite kako radite baš sve za vitkiju liniju, ali kile jednostavno ne idu dolje.

1. Uvijek budite koncentrirani na to što jedete Jedenje dok radite nešto drugo jedna je od najčešćih pogrešaka koji rade mnogi ljudi, pravdajući to činjenicom da jednostavno nemaju vremena potpuno se posvetiti hrani. Istočnjačka se mudrost o pravilnoj prehrani temelji na tome da dobro promotrite izgled hrane na tanjuru, teksturu, okuse i mirise te uživate u svakom zalogaju. Ukoliko za vrijeme jela gledate televiziju, sjedite za računalom ili lovite autobus, postoji puno veća šansa da vaše tijelo uopće neće moći pravilno registrirati koliko i što ste pojeli, a i sam proces probave neće ići glatko koliko bi mogao zbog činjenice da ste gutali poluprožvakanu hranu.

2. Ne čekajte da jako ogladnite prije jela Iako svakako trebate jesti tek kada ste gladni, a nikako prije, jednako je tako važno i da ne skapavate od gladi. Ovo posebice vrijedi kad jedete u restoranu ili na nekakvom društvenom događaju, gdje vam se hrana ne poslužuje isti čas kad sjednete za stol. Nećete si „pokvariti" ručak ili večeru ako sat vremena ranije pojedete nekakav zdravi i brzi obrok poput orašastih plodova, mrkve, smokvi, cherry rajčica ili komad tvrdog sira. Zaboravite „taktiku" vaše mame i bake koje su vas učile kako morate biti jako gladni prije nekog jela kako ne bi uvrijedili domaćicu ili kuhara te naučite kako osigurati svome tijelu zdrav i ravnomjeran izvor hranjivih tvari tijekom dana.

3. Podijelite obrok s nekime Ukoliko za vrijeme godišnjeg nemate volje kuhati već se u prehrani oslanjate na restorane, iskušajte ovu zgodnu taktiku koja će imati blagotvoran učinak na vaš novčanik i struk. Ako u restoran idete s partnerom, naručite jedno jelo koje nikada niste probale za vas oboje i uživajte u dijeljenju iskustva novih okusa i razgovora o hrani. Iznenadit ćete se kako će ovakav pristup hranjenju u oboje izazvati osjećaj sitosti iako ste možda pojeli gotovo duplo manju količinu od one koja vam obično treba da se najedete. Isto tako, ako idete u restoran u većem društvu, naručite 3 različita obroka za 4 osobe, ili 4 različita obroka za 5 osoba te podijelite hranu i iskustva među sobom.

4. Prestanite jesti prije nego ste potpuno siti Hara Hachi Bu je japanski izraz za jedenje dok ste 80% siti, a nastao je kao dio bogate kulinarske tradicije ove zemlje kad su zdrave navike u pitanju. Ljudi s Japanskog otočja koji se drže pravila ove kuhinje među najdugovječnijim su stanovnicima našeg planeta, što nikako nije slučajno. Njihov je dug život kombinacija ovog umjerenog unosa kalorija u kombinaciji sa mnogo voća i povrća u prehrani, koji dokazano štite od tzv. slobodnih radikala u tijelu, koji oštećuju i uništavaju stanice u našem tijelu, što kao posljedicu ima i brže starenje.

09.08.2011. 11:57:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Neva
    09.08.2011. 16:28
    Znamo mi pametno jesti, samo nam se neće i ne stignemo nakuhavati uz posao i obaveze.
Novi komentar
nužno
nužno