« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
TRAGIČNO

Žene zbog pandemije padaju s nogu od umora

Zbog tereta skrbi koji je većinom na ženama riskiramo vraćanje na rodne stereotipe iz 1950-ih

Pandemija loše utječe na žene
Pandemija loše utječe na žene (Arhiva)
Više o

žene

,

umor

,

pandemija

Pandemija koronavirusa mogla bi unazaditi 25 godina sve veće ravnopravnosti spolova, pokazuju novi podaci organizacije UN Women. Upravo zbog ove epidemije, odnosno, zbog Covida-19, žene obavljaju znatno više kućanskih poslova. Uz sve to, brinu za obitelj i rade od kuće - padaju s nogu od umora.

"Mogli bismo za godinu dana izgubiti sve za što smo se borili zadnjih 25 godina", rekla je Anita Bhatia, zamjenica izvršne direktorice UN Women. Ona upozorava kako bi žene mogle patiti od lošijeg mentalnog i fizičkog zdravlja i da bi im se mogle smanjiti mogućnosti za zapošljavanje i obrazovanje.

"Zbog tereta skrbi koji je većinom na ženama riskiramo vraćanje na rodne stereotipe iz 1950-ih", rekla je, prenosi BBC

Za svaki sat neplaćenog posla koji su odradili muškarci tri sata su odradile žene

Stručnjaci procjenjuju da su žene diljem svijeta čak i prije pošasti koronavirusa svakodnevno obavljale oko tri četvrtine od 16 milijardi sati neplaćenog posla. Drugim riječima, za svaki sat neplaćenog posla koji su odradili muškarci tri sata su odradile žene. Sada je ta brojka još veća. Podaci organizacije UN Women iz industrijski razvijenijih zemalja pokazuju sličnu sliku kao i u zemljama s nižim i srednjim dohotkom."U SAD-u je samo u rujnu prestalo raditi otprilike 865.000 žena, za razliku od 200.000 muškaraca, što se većinom može objasniti činjenicom da je teret brige za druge pao posebno na njih", smatra Bhatia.

Preklinju vlade diljem svijeta da uzmu ovaj problem u obzir

Neplaćeni rad žena rijetko je službeno prepoznat kao rad. One žene koje obavljaju veći dio neplaćenog posla imat će ili manje vremena za angažman na plaćenom poslu ili će dnevno raditi dulje radno vrijeme. UN Women preklinje vlade diljem svijeta da ostave škole i vrtiće otvorenima koliko je moguće i da pažnju preusmjere na ovaj problem.

"Ne možemo dovoljno naglasiti koliki je ovo problem i koliki će utjecaj imati ako vlade i tvrtke ne poduzmu nešto", upozorila je Bhatia.

 

27.11.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno