« Žene
objavljeno prije 2 godine
SAVJETI :)

Žene vježbom mogu spriječiti demenciju...

...ako počnu vježbati u pravo doba, tvrde znanstvenici, a mi ne vidimo zašto im ne bismo povjerovali...stoga, cure, ajmo, 1..2..3

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Pixabay)
Više o

žene

,

demencija

,

vježbanje

Osim za srce, vježba je za žene su srednjim godinama od izuzetne važnosti za rad mozga, pokazala je studija iz Švedske.

Žene srednjih godina koje žive u Švedskoj, a bave se intenzivnim vježbanjem, imaju 90% manje šansi razviti demenciju, od onih koji se manje vježbanjem (objavljeno u časopisu Neurology).

Usto, ako se kod žena koje intenzivno vježbaju pojavila demencija, simptomi poput problema s razmišljanjem i pamćenjem pojavili su se u prosjeku 11 godina kasnije nego kod onih koje su vježbale u manjoj mjeri. 

Ta saznanja dokazuju da je fizička aktivnost tijesno povezana s rizikom od demencije.

Studija je provedena na 191 ženi između 38 i 60 godina starosti. Na početku studije, 1968.godine, žene srednjih godina upućene su da bicikliraju na sobnom biciklu dok ne osjete umor.

Iste žene pratilo se 44 godina, a rezultati koje su pokazale bicikliranjem pomogli su predvidjeti kojima od njih će kasnije bili dijagnosticirana demencija. Analizom je dokazano da je 32% žena s niskom tjelesnom aktivnošću razvilo demenciju tijekom razdoblja istraživanja, i samo njih 25% koje su se intenzivno bavile sportom.

Najviše žena koje su oboljele, njih 45% bile su one koje nisu ni mogle završiti test s bicikliranjem.

Unatoč tome što je ova studija pronašla povezanost između stupnja tjelesne aktivnosti i demencije, nije uspjela objasniti uzročno-posljedičnu vezu među njima pa se tako ne zna zašto nebavljenje fizičkim aktivnostima dovodi do demencije.

Moguće se da se to događa zato što je povećana tjesesna aktivnost korisna za regulaciju kardiovaskularnih bolesti, poput krvnog tlaka, čime se postiže idealna tjelesna težina, a time i bolja ravnoteža lipida. Ili djeluje direktno na strukture u mozgu.

Problem koji predstavlja ovo istraživanje je što je provedeno isključivo u Švedskoj, pa se isti zaključci ne mogu primijeniti na žene u drugim dijelovima svijeta.

No s obzirom da još uvijek ne postoji lijek za demenciju, stručnjaci umjesto toga pokušavaju djelovati na način života ljudi, obrazujući o tome koliko su vježbanje i fizička aktivnost važni u održavanju dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja. U tom smislu, ovo istraživanje podupire njihove napore.

Piše: Andrea Holi
22.03.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno