« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
who upozorava:

Žene su podložnije bolestima zbog socijalnih razlika

Iako je ženama većinom zajamčena zdravstvena skrb, ona najčešće nije primjerena njihovim specifičnim problemima

(Corbis)
Više o

WHO

,

Margaret Chan

,

žene zdravlje

,

zdravstvena skrb

Žene su još uvijek podložnije bolestima od muškaraca zbog socijalnih razlika koje, unatoč tomu što smo u 21. stoljeću, i dalje postoje, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću pod nazivom "Žene i zdravlje".

"Vrijeme je da djevojke i žene dobiju zdravstvenu skrb kakvu zaslužuju i kakva im je uistinu potrebna te na taj način imaju koristi od temeljnog ljudskog prava u svakome trenutku, dakle da imaju pravo na zdravlje", objasnila je direktorica WHO-a, dr. Margaret Chan.

Unatoč tomu što im je većinom zajamčena zdravstvena skrb, ona najčešće nije primjerena njihovim specifičnim problemima, stoji u priopćenju. Osobitu zabrinutost WHO izražava zbog situacije žena u trećoj životnoj dobi, koje su sve brojnije, s obzirom na produljeni životni vijek populacije.

"Društvo se mora već sada pripremiti za zdravstvene probleme i troškove koje će u budućnosti morati izdvajati za žene u trećoj životnoj dobi, koje, imaju neprimjereniju zdravstvenu skrb, no, kako statistika pokazuje, u prosjeku žive dulje od muškaraca", upozorava Chan.

WHO poziva vlade da osiguraju financijska sredstva za "zdravstvenu skrb namijenjenu ženama treće životne dobi", osobito u zemljama u razvoju. Izrada plana financiranja zdravstvenih usluga i angažman u reformi mirovina i poreza samo su neki od prijedloga WHO-a. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 14:09:09
Novi komentar
nužno
nužno