« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Nova nada

Nanočesticama bi se mogla liječiti paraliza

Znanstvenici smatraju kako bi se uz pomoć nanočestica koje bi se ubrizgale u kičmu moglo pomoći paraliziranim ljudima da opet hodaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nanočestice

,

micele

,

kičma

,

paraliza

Naime, provedeni su eksperimenti na štakorima koji su pokazali da se sićušne čestice ponašaju poput ljepila koje obnavlja oštećene živce.  Kada su se nanočestice tj. micele ubrizgale u repove paraliziranih štakora, životinje su ponovno mogle  koristiti sve udove.

No, znanstvenici su upozorili da će biti potrebno provesti još mnogo godina istraživanja kako bi se utvrdilo može li se ista tehnika primijeniti i na ljude. Još uvijek se istražuje mogu li micele, koje su 100 puta manje od crvenih krvnih zrnaca, dostaviti lijek u različite dijelove tijela. Ovo je ipak prvi put da su takve čestice asistirale oporavku živćanih stanica, a kod štakora su ubrzale oporavak i do 60 posto.

Dr. Ji-Xin Cheng, sa Sveučilišta Purdue kaže: ˝Ovo je vrlo zanimljivo otkriće. Micele se koriste već 30 godina kao sredstvo za prijenos lijekova, no nitko ih nije koristi direktno kao lijek.˝

Micele koje su korištene u eksperimentima rađene su od polietilnog glikola, sredstva čije se djelovanje proučavalo u liječenju ozljeda kičme. Nanočestice su se također pokazale netoksičnima pri potrebnoj koncentraciji.

09.11.2009. 06:19:58
Novi komentar
nužno
nužno