« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
oprezno s hranjenjem

Hoće li krupne bebe postati pretila djeca?

Primijetite li da vam se beba deblja iznimno brzo, najpemetnije je prvo se obratiti pedijatru

(Corbis)
Više o

pretilost

,

debele bebe

,

zdravlje beba

,

novorođenče

Nova studija s Harvarda sugerira da su bebe koje brzo kupe kilograme izložene velikom riziku od pretilosti u kasnijim godinama.

Istraživači su pratili 600 beba i otkrili su da su one u s najvećom težinom u odnosu na njihovu dužinu oko 40 posto više izložene pretilosti u trećoj godini života od ostalih manjih beba.

Što ako vam je beba predebela?

Prvi najbolji korak je savjetovanje s pedijatrom. Vaše dijete može biti „preveliko" za svoju dob, no možda i nije debelo u odnosu na visinu.

Također je čest slučaj da neke bebe rastu iznimno brzo pa naglo uspore u kasnijoj  dobi. To znači da vaša beba s šest mjeseci može biti pretila, ali u trećoj godini biti savršeno zdrava. Dakle, pedijatar vam može objasniti odnose između težine i visine/dužine.

Ako primijetite da vam se beba deblja iznimno brzo, ne paničarite. Proanalizirajte hranidbene navike. Odmiče li vam beba sama bočicu dok je hranite? Ako da, ne tjerajte ju da sve pojede. Stručnjaci kažu da su bebe same sposobne odlučiti kad im je dosta. Također je važno mrvite li čvrstu hranu s mlijekom. Najbolje je da to ne činite. Opet, stručnjaci tvrde da na taj način samo povećavate kaloričnost mlijeka.

Na kraju, probajte s vježbanjem. Okrenite bebu na trbuh i neka se pokuša okretati. I puno se igrajte s njom; to je dječji način vježbanja.

Ponovit ćemo, odnos težina-visina je važan. Prosječan bodybuilder može na 1,90 metara visine imati i do 120 kilograma težine. Za čovjeka s tolikom kilažom reći ćemo da je pretio, no samo ako nismo u obzir uzeli visinu tog bildera te opseg mišića.

Nisu sve velike bebe izložene riziku. Neke će se vratiti u „normalu" u kasnijim godinama. Još tu postoji mnogo čimbenika: majčina težina tijekom trudnoće, dijabetes, hipertenzija i sl.

No, nikad nije prerano početi s uvođenjem dobrih prehrambenih navika. Neka bebe jedu kad su gladne; prestanite ih hraniti kad one "kažu" da je dosta i redovito i često se igrajte i vježbajte s njima.

08.11.2009. 10:52:29
Novi komentar
nužno
nužno