« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
samo pijte

Zdravo je popiti 8 šalica čaja ili 4 kave dnevno

Kofein iz kave ili čaja smanjit će rizik od srčanog i moždanog udara, i učinit će vas budnijima i veselijima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Ispijanje do osam šalica čaja dnevno blagotvorno djeluje na zdravlje, tvrde stručnjaci u najnovijem istraživanju. Omiljeno britansko piće tako će pomoći u borbi protiv bolesti srca, osnažiti mozak i produžiti život.

Autorica istraživanja dr. Carrie Ruxton tvrdi da je njen rad raskrinkao neke od urbanih mitova koji kruže bez osnove, a tiču se pića koja sadrže kofein - čaja, kave i kakaa. Dr. Ruxton je usporedila rezultate ukupno 47 različitih neovisnih istraživanja koji su potvrdili njene pretpostavke.

Zaključak je da kofein u pićima može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, usput podižući raspoloženje i koncentraciju konzumenata. Pritom je izračunata i razina optimalnog unosa, 400 miligrama dnevno, što odgovara količini koja se dobije ispijanjem 8 šalica čaja ili četiri šalice kave.

Upravo je ta količina postigla najbolje rezultate, jer su razine antioksidanata i flavonoida dostigle vrijednosti koje su najbolje za ljudsko tijelo. Štoviše, pokazalo se da su ta pića jednako blagotvorna i za djecu, no samo na razini od otprilike 95 miligrama dnevno, što se može unijeti putem dvije šalice čaja ili male šalice blage kave.


07.11.2009. 21:40:55
Novi komentar
nužno
nužno