« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TKO IMA PRIORITET?

Žene odustaju od karijera zbog nesusretljivih muževa

Sve je jasnije da se vraća vrijeme u kojem je 'muškarac taj koji zarađuje za kruh, a žena mijenja pelene'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

posao

,

muškarci

,

karijera

Prema najnovijem istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Cornell, žene su sve više prisiljene odricati se vlastitih karijera jer se muževi nedovoljno posvećuju djeci i kućnim obavezama. Isto tako, preuzimaju manje odgovorne poslove ako muževi rade do kasna i prekovremeno. Youngjoo Cha, sociologinja sa spomenutog sveučilišta, tvrdi da žene čiji supruzi rade preko 60 sati tjedno prije odustaju od vlastitih karijera, čak u 42 posto više slučajeva nego kod žena čiji muževi rade manje tjedno.

Nadalje, kod žena koje uz sve to imaju i djecu vjerojatnost od odustajanja od karijere raste na 112 posto. Obzirom da se od žena primarno očekuje da se brinu o kući i djeci, sasvim je logično da će muškarci izbjegavati dijeljenje kućnih obaveza (iako ih to ne opravdava), a to direktno stavlja žene u nepovoljan položaj. Parovi tada obično dolaze do 'kompromisa' u smislu da je suprugova karijera prioritetnija, smatra Cha.

Takvo ponašanje obično je prisutno kod osoba na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u kojima je prekovremeni rad i dugo ostajanje na poslu gotovo norma. Ali sve je prisutnije i kod 'običnih' radnika. A to sugerira da se sve više vraća stara tradicija u kojoj 'muškarac  zarađuje za kruh, a žena mijenja pelene'.


05.04.2010. 22:10:00
Novi komentar
nužno
nužno