« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODMAH NA BOJANJE

Plavuše više zarađuju, a imaju i bogatije muževe

Istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Queensland nažalost nije objasnilo zašto je to tako, ali je potvrdilo da je tako

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

zarada

,

plavuše

,

brinete

,

crnke

,

crvenokose

Nije vic. Plavuše su se dugo smatrale 'jedinkama' čiji se izgled ocjenjuje visoko, a inteligencija baš i ne. Ipak, znanstvenici, koje katkada zaista zanima sve i svašta, dokazali su da pripadnice ljepšeg spola i plave kose u prosjeku zarađuju čak 7 posto više od crnki, brineta i crvenokosih žena.

Tim sa Sveučilišta Queensland obavio je istraživanje u kojem je sudjelovalo 13,000 žena; rezultati su ujedno pokazali da se plavuše češće mogu podičiti i bogatijim muževima nego što je to slučaj kod žena s drugim bojama kose. Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da rezultati ostaju nepromijenjeni čak i kad se izuzmu čimbenici kao što su visina i razina obrazovanja, na primjer. Među ostalim bojama kose niti jedna nije imala iste učinke.

Nažalost, istraživanje nije objasnilo zašto je to tako. S druge strane, dr. David Johnston, koji je i proveo istraživanje, kaže da se plavuše općenito među uškom populacijom smatraju najprivlačnijima, a prati ih i stereotip slabe inteligencije. Prema njegovim riječim to bi moglo objasniti 'efekt plavuša' u sferama 'bračnoga tržišta'. Detaljniji podaci o istraživanju objavljeni su u časopisu Economics Letters.

05.04.2010. 21:12:00
Novi komentar
nužno
nužno