objavljeno 05.04.2010. 21:12:00
ODMAH NA BOJANJE

Plavuše više zarađuju, a imaju i bogatije muževe

Istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Queensland nažalost nije objasnilo zašto je to tako, ali je potvrdilo da je tako

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nije vic. Plavuše su se dugo smatrale 'jedinkama' čiji se izgled ocjenjuje visoko, a inteligencija baš i ne. Ipak, znanstvenici, koje katkada zaista zanima sve i svašta, dokazali su da pripadnice ljepšeg spola i plave kose u prosjeku zarađuju čak 7 posto više od crnki, brineta i crvenokosih žena.

Tim sa Sveučilišta Queensland obavio je istraživanje u kojem je sudjelovalo 13,000 žena; rezultati su ujedno pokazali da se plavuše češće mogu podičiti i bogatijim muževima nego što je to slučaj kod žena s drugim bojama kose. Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da rezultati ostaju nepromijenjeni čak i kad se izuzmu čimbenici kao što su visina i razina obrazovanja, na primjer. Među ostalim bojama kose niti jedna nije imala iste učinke.

Nažalost, istraživanje nije objasnilo zašto je to tako. S druge strane, dr. David Johnston, koji je i proveo istraživanje, kaže da se plavuše općenito među uškom populacijom smatraju najprivlačnijima, a prati ih i stereotip slabe inteligencije. Prema njegovim riječim to bi moglo objasniti 'efekt plavuša' u sferama 'bračnoga tržišta'. Detaljniji podaci o istraživanju objavljeni su u časopisu Economics Letters.

05.04.2010. 21:12:00
http://m.metro-portal.hr/plavuse-vise-zaradjuju-a-imaju-i-bogatije-muzeve/37172/