« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠTEDNJA

Kako smanjiti račun za struju?

Priredite sami sebi ugodno iznenađenje kad vam stigne sljedeći račun za struju

(Shutterstock)
Više o

potrošnja struje

,

štednja energije

,

perilica rublja

,

struja poskupljenje

,

perilica za suđe

,

štednja struje

,

račun za struju

Svaka kuna je danas ključna pa tako treba poslušati savjete stručnjaka za štednju na svakom koraku. Sezona grijanja uskoro završava, ali će nam i dalje stizati računi za struju koji bi se mogli i povećati s obzirom da HEP već neko vrijeme najavljuje poskupljenje.

Kako vas na sljedećem računu ne bi iznenadio ogroman iznos, pridržavajte se sljedećih vrlo jednostavnih savjeta koje možete početi primjenjivati još danas:

1. Hladnjaci "pojedu" oko 20% struje koje potrošimo u jednom mjesecu. Postavite stoga hlađenje na oko pet stupnjeva, dok bi termostat zamrzivača trebao biti postavljen na -15 stupnjeva Celzijevih.

Moderni hladnjaci imaju poseban šalter za uštedu energije pa svakako provjerite je li uključen. Oštećene brtve i istrošene gumice na vratima odmah zamijenite novima kako bi vrata bolje prianjala.

2. Perilicu za suđe koristite samo kad je ona doista popunjena prljavim suđem i posuđem. Također, isključite opciju sušenja i ostavite da se čisto suđe samo osuši na zraku (ušteda do 20%).

3. Pokušajte koristiti hladnu vodu pri pranju rublja kad god je to moguće. Donje rublje i ručnike uputno je prati na višim temperaturama, ali obične majice i košulje bit će jednako čiste i nakon pranja u hladnoj vodi. Prašak za pranje rublja pri niskim temperaturama danas je dostupan u svim prodavaonicama široke potrošnje.

4. Očistite filtre klima uređaja. S toplijim vremenom počet ćemo sve više hladiti prostorije u kojima boravimo, a uređaji s prljavim filtrima trebat će znatno više energije za učinkovit rad.

5. Podesite svoje računalo da bude energetski učinkovito. Kada znate da ga nećete koristiti neko vrijeme, a ne želite ga isključiti, koristite opciju "sleep".


06.04.2010. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno