objavljeno 06.04.2010. 11:01:00
ŠTEDNJA

Kako smanjiti račun za struju?

Priredite sami sebi ugodno iznenađenje kad vam stigne sljedeći račun za struju

(Shutterstock)

Svaka kuna je danas ključna pa tako treba poslušati savjete stručnjaka za štednju na svakom koraku. Sezona grijanja uskoro završava, ali će nam i dalje stizati računi za struju koji bi se mogli i povećati s obzirom da HEP već neko vrijeme najavljuje poskupljenje.

Kako vas na sljedećem računu ne bi iznenadio ogroman iznos, pridržavajte se sljedećih vrlo jednostavnih savjeta koje možete početi primjenjivati još danas:

1. Hladnjaci "pojedu" oko 20% struje koje potrošimo u jednom mjesecu. Postavite stoga hlađenje na oko pet stupnjeva, dok bi termostat zamrzivača trebao biti postavljen na -15 stupnjeva Celzijevih.

Moderni hladnjaci imaju poseban šalter za uštedu energije pa svakako provjerite je li uključen. Oštećene brtve i istrošene gumice na vratima odmah zamijenite novima kako bi vrata bolje prianjala.

2. Perilicu za suđe koristite samo kad je ona doista popunjena prljavim suđem i posuđem. Također, isključite opciju sušenja i ostavite da se čisto suđe samo osuši na zraku (ušteda do 20%).

3. Pokušajte koristiti hladnu vodu pri pranju rublja kad god je to moguće. Donje rublje i ručnike uputno je prati na višim temperaturama, ali obične majice i košulje bit će jednako čiste i nakon pranja u hladnoj vodi. Prašak za pranje rublja pri niskim temperaturama danas je dostupan u svim prodavaonicama široke potrošnje.

4. Očistite filtre klima uređaja. S toplijim vremenom počet ćemo sve više hladiti prostorije u kojima boravimo, a uređaji s prljavim filtrima trebat će znatno više energije za učinkovit rad.

5. Podesite svoje računalo da bude energetski učinkovito. Kada znate da ga nećete koristiti neko vrijeme, a ne želite ga isključiti, koristite opciju "sleep".


06.04.2010. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-smanjiti-racun-za-struju/37198/