« Žene
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
2,0 DJETETA

Ženama je najzdravije imati dvoje djece

Znanstvenici smatraju kako žene nakon poroda imaju puno veću razinu motivacije da se brinu za vlastito zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

porod

Osim što rođenje djeteta roditeljima predstavlja neizmjernu radost, liječnici već godinama otkrivaju pozitivne utjecaje poroda na ženski organizam.

Istraživanja provedena na milijunima žena potvrdila su kako rađanje štiti od raka i srčanih oboljenja, ali i smanjuje šanse da žena postane alkoholičarka. Znanstvenici smatraju kako je uzrok tome to što žene nakon poroda imaju puno veću razinu motivacije da se brinu za vlastito zdravlje.

No, kao i sve ostalo i porodi imaju 'preporučenu količinu'. Previše djece može biti jednako 'loše' kao i nijedno te može povećati rizik od navedenih problema. Statistička istraživanja provedena u Velikoj Britaniji i Norveškoj pokazala su kako je, što se zdravlja majke tiče, najbolje imati dvoje djece, objavio je časopis Social Science & Medicine.

U istraživanje su bili unešeni podaci o porodima i zdravstvenom stanju majki u periodu između 1935. i 1968. godine te je utvrđeno kako su najlošijeg zdravlja žene koje imaju jedno dijete ili uopće nemaju djece. Kod njih je utvrđen povećan rizik od brojnih fizičkih i psihičkih bolesti ili problema, a izrazito često je zamijećeno kako te žene pate od problema s ovisnošću, pogotovo o alkoholu.

Kod žena sa četvero i više djece zamijećeno je kako češće obolijevaju od raka maternice, a kod onih s troje djece situacija, kako kažu znanstvenici, nije niti dobra niti loša.

Smatra se kako žene s dvoje djece zadržavaju optimalnu razinu zdravlja zbog ravnoteže stresa i podrške koju dobivaju od obitelji i okoline.

04.04.2010. 16:45:00
Novi komentar
nužno
nužno