« Žene
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
WTF?!

Ženama je bolje biti - udovica?!

Brak povoljno djeluje na zdravlje, govori se cijelo vrijeme, no najnovije istraživanje pokazalo je da je biti udovica bitno manje stresan život

Ženama je lakše kad supruga spreme na sigurno
Ženama je lakše kad supruga spreme na sigurno (Arhiva)
Više o

brak

,

zdravlje

,

žene

,

muškarci

Brak dobro utječe na oba supružnika u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, barem se tako tvrdi već neko vrijeme, ali novo istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da udovice žive manje stresno od žena čiji su supruzi još živi.

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi djelomično su u suprotnosti s prethodnima koji su upućivali na to da brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije te da povećava izglede za preživljavanje raka.

Voditeljica istraživanja, dr. Caterina Trevisan i članovi njezina tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljega zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje suprugina smrt ostavlja negativne posljedice jer su naviknuti tijekom braka više se na nju oslanjati.

Supruge cijeloga života brinu o kućanstvu, djeci i zdravlju cijele obitelji zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu, pa znanstvenici vjeruju i da zbog navedenih faktora među neudanim ženama ima manje oboljelih od depresije.

Da bi muškarcima bilo još gore, isto je istraživanje pokazalo da su žene koje žive same manje tjeskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu.

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive dulje od samaca i samica, no istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno na 2000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom učinku bračnog statusa ne može u jednakoj mjeri primijeniti na muškarce i na žene - naime, udovice su za 23 posto u manjem stresu od udanih žena.

Kako su bračni odnosi kod nas vrlo slični talijanskima, možemo mirno pretpostaviti da su rezultati primjenjivi i na Hrvatsku ... 

24.04.2016. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno