Željezo iz mesa može loše utjecati na srce
Istraživanje američkih znanstvenika sugerira kako preveliki unos željeza podrijetlom iz mesa može dovesti do povećanja rizika za bolesti srca
Loša vijest za one kojima nema ptice do prasice i koji ćevape smatraju salatom - željezo podrijetlom iz mesa u prevelikim količinama povećava rizik za bolesti srca, dok željezo iz povrća nema takav učinak.
Istraživači sa Sveučilišta Indiana nadaju se kako će njihovi nalazi doprinijeti boljem razumijevanju veze između prehrane s visokim udjelom mesa i povećanja rizika za bolesti srca.
Po njihovim riječima, željezo podrijetlom iz mesa se u organizmu apsorbira znatno bolje nego željezo podrijetlom iz povrća.
To može rezultirati narušavanjem djelovanja mehanizma zaduženog za regulaciju željeza u organizmu te povećati rizik za razvoj upala i drugih oštećenja krvnih žila.
Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima za potrebe 21 ranije studije u kojima je tijekom 10 godina sudjelovalo gotovo 300000 ispitanika.
U prosjeku su osobe s najvećim unosom željeza podrijetlom iz mesa imale 57% veći rizik za bolesti srca.
Novi komentar