« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
za dug život

Zeleni čaj kao lijek protiv bolesti mozga

Sastavnica zelenog čaja mogla bi uspješno liječiti Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest

(Dreamstime)
Više o

EGCG

,

zeleni čaj

,

Alzheimerova bolest

,

Parkinsonova bolest

,

Huntingtonova bolest

,

epigalokatehin

,

DAPH-12

,

bolesti mozga

,

amiloid

Znanstvenici s bostonskog Biomedicinskog istraživačkog instituta (BBRI) i sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili su da bi nova terapija u kojoj bi se koristila kemikalija iz zelenog čaja mogla pomoći u razvijanju lijekova za mnoge bolesti mozga, kao što su Alzheimerova, Parkinsonova ili Huntingtonova bolest.

Studija je objavljena u časopisu Nature, a važna je jer je po prvi put kombinacija određenih kemikalija uspješno uništila različite oblike amiloida (abnormalne tvari slične proteinu).

Dr. Martin Duennwald s bostonskog Instituta već je prije dokazao da izloženost epigalokatehinu (EGCG), sastavnici zelenog čaja, koči ili sprječava proizvodnju amiloida. Također se pokazalo da kemikalija DAPH-12 djeluje na isti način.

U ovoj novoj studiji znanstvenici su ispitivali amiloide koje proizovdi kvasac. Epigalokatehin učinkovito rastapa amiloide u blažoj verziji, ali ne i u onoj snažnijoj. Tu nastupa DAPH-12 koji u kombinaciji s epigalokatehinom rastapa sve amiloidne strukture.

Autori studije napominju da je ovo tek početak i da je potreban daljnji rad kako bi se epigalokatehin potpuno razumio i primijenio u kombinaciji s drugim kemikalijama. No, smatraju da su na pravom putu da razviju lijekove za spomenute bolesti.

07.12.2009. 00:10:16
Novi komentar
nužno
nužno