« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Zdrava hrana s kojom treba oprezno

Iako je većina savjeta točna i dobra i riječ je o zdravoj hrani, u nekim namirnicama odnosno vrstama hrane jednostavno ne biste smjeli pretjerivati

Pripazite što radite...
Pripazite što radite... (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

Kako zdravo jesti i koje namirnice su najzdravije? Iako je većina tih savjeta točna i dobra i riječ je o zdravoj hrani, u nekim namirnicama odnosno vrstama hrane jednostavno ne biste smjeli pretjerivati.

Avokado - masti su se vratile na velika vrata i avokado je sada uobičajen sastojak i u Cezar salati i u tacosima. Nedvojbeno je da je riječ o ukusnom voću koje sadrži mononezasićene masti i da avokado pomaže u smanjenju kolesterola i rizika od srčanih bolesti, no zbog tih istih masti donosi velik broj kalorija u relativno maloj "dozi". Jedan avokado ima oko 320 kalorija i brzo može doći do debljanja.

Kokosovo ulje - ne postoji blog o zdravoj hrani koji ne piše hvalospjeve kokosovom ulju. Uglavnom zahvaljujući novim itraživanjima koja pokazuju da zasićene masti nemaju negativna svojstva za kolesterol i srce kao što se nekad mislilo. Konzumirati kokosovo ulje u umjerenim količinama je potpuno zdravo, ali drastično povećavanje njegovog unosa će vas udebljati. Berkley Wellness tvrdi da nijedna od tvrdnji o mršavljenju ili prevenciji Alzheimerove bolesti nema temelja. Kokosovo ulje tretirajte kao što tretirate maslinovo ulje i maslac.

Losos - jedna od najpopularnijih zdravih hrana, pogotovo kada je riječ o morskim plodovima, zahvaljujući velikim količinama proteina i omega-3 masti. No nije sve tako dobro. Većina lososa koje ćete naći u trgovinama je umjetno uzgojena i dolazi s nekim sastojcima koje vjerojatno ne želite za vašim stolom. Huffington Post biše kako većina uzgojenih lososa ima previše masti koje sadrže visoke razine zagađivača. Velike količine lososa stavljaju vas u opasnost da konzumirate kancerogene kemikalije.

Prirodni sokovi - limunada, cijeđena naranča i razni drugi prirodni sokovi od voća i povrća često se spominju kao zdravi proizvodi. I jesu. Puni su vitamina i minerala, no lako je pretjerati. Kolika je razlika između cijelog voća i samo "tekućine"? Standardna čaša soka (oko 230 grama) može sadržati i do četiri cijela voća, piše CNN. Čaša soka od naranče sadrži 112 kalorija i 20.8 grama šećera dok jedna naranča ima samo 62 kalorije i 12.2 grama šećera. Također kada se od voća ili povrća radi sok gube se i vlakna tako da sok nema istu snagu zasićenja, a ima i manje hranjivih tvari.

31.07.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno