« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 25 dana i 9 sati
SAVJETI

Zdrava hrana i vlakna

Znate li zašto bi, pobogu, trebali jesti prehranu bogatu vlaknima? E pa, pročitajte i bit' će vam jasnije

Pozabavite se time...
Pozabavite se time... (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

vlakna

Naravno, kao što dobro znamo, namirnice koje jedemo sadrže različite hranjive i korisne tvari, a vlakna su nešto što ne bismo trebali izbjegavati jer imaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Nutricionistica Lovneet Batra izdvaja da bismo dnevno trebali unijeti 25 do 40 grama vlakana u organizam. Unošenje vlakana važno je za hormonsku ravnotežu, regulaciju inzulina u tijelu i druge funkcije. Kao jedne od najboljih namirnica koje su bogate vlaknima, nutricionistica je izdvojila voće, povrće, leću i cjelovite žitarice. Također, otkrila je i nekoliko razloga zašto bismo često trebali konzumirati vlakna.

Utječu na smanjenje upale

Nutricionistica tvrdi da hrana bogata vlaknima, osobito topivim vlaknima, smanjuje upalu u tijelu. "Smanjivanjem upalnih markera, vlakna mogu pomoći u ravnoteži hormona na koje utječe upala, poput kortizola i inzulina", objašnjava ona.

Kada je u pitanju reguliranje inzulina, vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, sprječavajući skokove šećera u krvi. "To može pomoći u regulaciji proizvodnje inzulina i osjetljivosti, promicati bolju kontrolu šećera u krvi i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije", dodaje nutricionistica.

Slično je i s regulacijom razine kortizola. Hrana bogata vlaknima može pomoći u "moduliranju razine kortizola" promicanjem stabilne razine šećera u krvi i smanjenjem stresa za tijelo. Reguliranje razine kortizola može ublažiti negativne učinke kroničnog stresa i podržati zdravu funkciju nadbubrežne žlijezde. 

Vlakna utječu na dobre bakterije u organizmu

Vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u crijevima. "Zdrava ravnoteža crijevnih bakterija neophodna je za cjelokupnu hormonalnu ravnotežu. Vlakna podržavaju rast dobrih bakterija te mogu utjecati na razinu hormona u tijelu i promicati zdrav rad metabolizma", tvrdi nutricionistica.

04.04.2024. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno