« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 8 dana
SAVJETI

Zašto zimi trebamo jesti juhe?

Tople juhe u ovom periodu postaju savršen izbor – zasitne su, okrepljujuće i lako se prilagođavaju sezonskim potrebama tijela.

Složite si neku toplu juhicu...
Složite si neku toplu juhicu... (Arhiva)
Više o

zima

,

juha

,

topla juha

Juha je oduvijek sinonim za jelo koje liječi, a zimi pogotovo čini ugodu tijelu i duši svojom toplinom, kaže nutricionistica i dodaje da je svaki odbrok dobro započeti kvalitetnom juhom. Tradicionalne mesne i povrtne juhe donose mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, a na njihovu kvalitetu utječu namirnice od kojih je juha napravljena.

Iako se kod nas juha tradicionalno jede kao predjelo glavnom jelu kod ručka i/ili večere, naša sugovornica smatra da topla zdjelica šarene juhe može biti idealna i za početak dana. Juhu preporučuje kao kvalitetan doručak jer unos tekućine doprinosi razbuđivanju organizma, a prehrambena vlakna iz povrća daju dobar osjećaj sitosti. Jutarnjoj juhi preporučuje se dodati integralne žitarice ili tjesteninu te kuhano meso ili jaje kako bi činile kompletan obrok.

Iako lošija opcija od domaće juhe, saznali smo da juha iz vrećice također može biti dobar izvor tekućine i ponešto vitamina i mineralnih tvari iz sušenog povrća. Međutim, većina juha iz vrećice sadrži veliki udio soli i aditiva pa se prednost uvijek treba dati domaćim juhama.

Koje juhe su najbolje?

Svim mesnim i ribljim juhama zajedničko je da pridonose ukupnom dnevnom unosu proteina, mineralnih tvari (cink, željezo, kalcij, magnezij) i drugih elektrolita. Pileća i pureća juha tradicionalno se smatraju lijekom kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja, a njihov protuupalni učinak je i znanstveno dokazan.

Juhe od kostiju posebno su bogate kolagenom i mineralnim tvarima poput željeza, cinka, magnezija, kalcija te kao takve imaju pozitivan učinak na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože te probavnog sustava.

Povrtne juhe su bogat izvor vitamina, prehrambenih vlakana i fitokemikalija, prvenstveno biljnih pigmenata s protuupalnim i antioksidacijskim djelovanje. Tako na primjer juha od bundeve je narančasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni učinak na zdravlje očiju i kože, juha od rajčice je izvor snažnog antioksidansa likopena, a juha od cikle je bogat izvor željeza. Povrtnim juhama poželjno je dodati maslinovo ulje ili suho pržene sjemenke prije serviranja kako bi se obogatile dobrim masnoćama.

Sve u svemu - juha svaki dan!

15.12.2024. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno