« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
MLJAC

Zašto trebamo jesti kruh

Kruh je na tapeti nutricionista, proglašava ga se groznom hranom, anatemizira ga se zbog glutena - a pritom se zaboravljaju sve blagodati koje donosi

Domaći kruh od cjelovitih žitarica je zdrav
Domaći kruh od cjelovitih žitarica je zdrav (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kruh

,

cjelovite žitarice

,

integralni kruh

,

domaći kruh

Kruh je nekako postao namirnica koju treba izbjegavati - od dijeta koje ga zabranjuju preko moderne histerije oko glutena, ova prastara namirnica dospjela je na stup srama, no je li sve baš tako loše?

Naravno da nije, jer kruh je puno vrjednija i zdravija namirnica nego što se o njoj govori. Naravno, ovdje želimo govoriti o pravom kruhu, a ne o pekarskom proizvodu koji je prepun aditiva i izgleda dva puta veće od kruha iste težine pred tridesetak godina.

Dakle, kruh od cjelovitih žitarica, što znači da uključuje sve dijelove neprerađene žitarice - endosperm, klicu i ljusku ima cijeli niz izuzetno potrebnih nutrijenata za naš organizam kojem donosi razne blagodati.

Kad se u njega stavi više vrsta žitarica, dobre masnoće kao što je maslinovo ulje i još neki kvalitetni dodaci, dobivamo izuzetno hranjivu i zdravu namirnicu.

Takav kruh sadrži proteine i velike količine minerala, između ostalih i kalcij i željezo, što će vam sačuvati zdravlje kostiju, dati energiju i popraviti krvnu sliku.

Integralni kruh sadrži puno vitamina B skupine i vitamin E, a uz sve to bogat je i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuju probavu.

Sve u svemu, umjesto u pekaru, po kruh otiđite u vlastitu pećnicu i uživajte!

18.11.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno