« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
STRAŠNO

Zašto treba izbjegavati kruh i kolače iz trgovina

Brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka, tvrde francuski znanstvenici

A da ipak sami pečete svoj kruh?
A da ipak sami pečete svoj kruh? (Wikipedia)
Više o

karcinom

,

kruh

,

kolači

,

rizik od raka

,

prerađena hrana

,

industrijska hrana

Kruh iz trgovina definitivno više nije onaj koji smo jeli kad smo bili mali - tada smo kupovali "pola kile kruha" jer je, pazi vraga, toliko i težila polovina štruce, a i okus je bio drugačiji. Naravno, nije baš bilo puno biranja - bijeli, polubijeli i crni pred četrdesetak godina bili su gotovo jedini u ponudi.

Sada kad dođete pred odjel kruha u trgovini možete provesti pola sata birajući, a zamaman miris svježe ispečenog kruha kad tete otvore pećnicu daje vam osjećaj sigurnosti jer - sad je upravo ispečeno, samo za vas...

I mogli bismo ovu bajku raspredati još satima, da francuski znanstvenici nisu objavili studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito "ultraprerađene" hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.

U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka

Taj se zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.

Francuski znanstvenici su se usredotočili na "ultraprerađenu" hranu - u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela "ultraprerađene" hrane u jelovniku.

"Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka", navode znanstvenici.

Oni međutim dodaju da se ti rezultati trebaju "potvrditi na drugim velikim" studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, navodi BBC.

16.02.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno