« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
MYTHBUSTERS

Razbijeno 10 mitova o spavanju

Smijemo li piti kavu prije spavanja? Što ako spavamo manje od 8 sati dnevno?

Čuvajte se mitova! :)
Čuvajte se mitova! :) (Pixabay)
Više o

spavanje

,

mitovi

Ako ste stalno umorni, vjerojatno ste već umorni od toga što ste umorni. Stres zbog manjka sna onemogućava vam da normalno spavate i tako cijeli taj frustrirajući krug kreće ispočetka.

No, nemojte misliti da i za vas vrijede "pravila" spavanja o kojima smo naučeni slušati. Prema dr. Neilu Stanleyju, koji se bavi proučavanjem navika sna, nemaju sve osobe iste potrebe kada se radi o duljini sna koji im je potreban - u svemu, pa tako i u spavanju, samo trebamo slušati svoje tijelo. 

A kad to počnemo raditi, možda se i sami uvjerimo u neistinitost nekih od mitova koje dr.Stanley odlučno pobija:

1. Svima nam treba 8 sati sna

8 sati sna je prosjek, a ne pravilo. Koliko sati trebamo spavati ovisi o mnogo čimbenika, od kojih je jedan i genetika, a neki od ostalih su fizička i psihička iscrpljenost te razina fokusiranosti tijekom dana.

2. Potrebno je samo leći i zatvoriti oči

Kako bismo mogli zaspati potrebne su 3 stvari: prostor uređen za spavanje, opušteno tijelo i miran um. Ne možemo zaspati ako nam je na pameti desetak uznemirujućih problema. Kako umiriti um, nešto je što morate naučiti sami, a ako treba, isprobajte dve, od čaja od kamilice do meditacije.

3. Ako prije spavanja pijemo kavu, nećemo moće zaspati

To je istina jedino ako ste jako osjetljivi na kofein. Ako ste 40 godina svake večeri pili kavu i razvili problem sa spavanjem, budite sigurni da ga nije uzrokovala kava.

4. Ako vježbamo prije spavanja nećemo moći zaspati

Vježbanje prije spavanja neće ni pozitivno ni negativno utjecati da san, važno je samo da se pravilno odmorite nakon vježbanja. Isto kao što ne biste počeli jesti desetak minuta nakon vježbanja, tako nećete odmah ni krenuti na spavanje.

5. Što smo stariji, to nam je manje sna potrebno

Potrebe spavanja ustabile su u dvadesetim godinama i ne mijenjaju se puno sa starošću. Ono što se mijenja jest naša sposobnost da zaspimo i zadovoljimo te potrebe. S godinama san postaje lakši pa se češće budimo usred noći i osjećamo manju potrebu da ponovno zaspimo.

6. Adolescenti imaju čudne navike spavanja

Adolescenti imaju drugačiji cikardijski ritam zbog čega imaju potrebu zaspati kasnije (zato mogu ostati budni do dugo u noć), a pritom im je potrebno i više sna jer prolaze pubertet. Sve je to možda čudno s gledita odraslih ljudi, ali sasvim je normalno za njihove godine.

7. Kad smo bolesni, trebamo stisnuti zube i odraditi svoje

Ono što trebate je topli krevet, lijek za prehladu i puno vitamina da vam podignu imunitet. Ono što ne trebate je misliti da ste nezamijenjivi tih nekoliko dana i još pritom zaraziti kolege.

8. San se može nadoknaditi

Ako premalo spavamo, bolje je nadoknaditi te sate u slobodno vrijeme nego ne ih uopće nadoknaditi. No kvaliteta sna neće biti ista.

9. Položaj u kojem spavamo govori nešto o našem karakteru

Tijekom spavanja položaj promijenimo 12-20 puta što znači da ta tvrdnja ne drži vodu. Ako spavate u krevetu s partnerom, položaj u kojem spavate ne govori ništa o vašoj vezi.

10. Izbjegavanje plavog svjetla pomoći će nam zaspati

Evo jedne istine. Plavo svjetlo, poput onoga koje emitiraju mobiteli i tableti, mogu poremetiti san i sljedećeg dana izazivati pospanost. 

 

Piše: Andrea Holi
16.02.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno