« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu
MLJAC

Zašto su rotkvice sjajna hrana?

Ove proljetne kuglice gorkog okusa i crvene boje zapravo su odlične za naše zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

rotkvice

Rotkvice vidimo na placu gotovo cijele godine jer su, naravno, posađene u staklenicima, no što su one zapravo?

To je korjenasto povrće koje obično služi kao prilog uz šunku i druga jela na Uskrs. No ove proljetne kuglice gorkog okusa i crvene boje zapravo su odlične za naše zdravlje, tvrde dijetetičari.

Kako donosi WebMD, rotkvice su odličan izvor antioksidansa, vitamina C i ostalih nutritivnih vrijednosti koje imaju mnogo dobrobiti za naše tijelo.

Poboljšava zdravlje kože - dijetetičari tvrde da vitamin C u rotkvicama, zajedno s cinkom i fosforom, može pomoći u borbi protiv suhoće kože, akni i osipa. Naime, visok sadržaj vode u rotkvicama također pomaže hidratizirati kožu što doprinosi njezinom sjaju, ali i čistoći.

Pomaže u prevenciji raka - kao i drugo korjenasto povrće, rotkvice sadrže spojeve koji pomažu u uklanjanju tvari koje uzrokuju rak i sprječavaju razvoj tumora. Smatra se da detoksikatori pomažu u zaštiti tijela, posebno od raka debelog crijeva, bubrega, crijeva, želuca i usne šupljine.

Smanjuje rizik od dijabetesa - rotkvica sadrži kemijske spojeve poput glukozinolata i izotiocijanata koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Jedenje rotkvica također povećava prirodnu proizvodnju adiponektina u vašem tijelu. Više razine ovog hormona mogu pomoći u zaštiti od inzulinske rezistencije, a rotkvice također sadrže koenzim Q10, antioksidans koji pomaže u sprječavanju nastanka dijabetesa.

Štiti zdravlje srca i čisti krvne žile - rotkvice su također bogate antioksidansima i mineralima poput kalcija te kalija. Ove hranjive tvari pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka i smanjuju rizik od bolesti srca. Rotkvica je također dobar izvor prirodnih nitrata koji poboljšavaju protok krvi te tako učinkovito čisti krvne žile.

04.04.2023. 13:40:00
Novi komentar
nužno
nužno