« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
EH, DA...

Zašto se klinci trebaju igrati na svježem zraku

Bavljenje sportom u ranom djetinjstvu pa sve do puberteta potiče stvaranje kardiomiocita - mišićnih stanica srca

Klince na sport i na zrak!
Klince na sport i na zrak! (Pexels)
Više o

djeca

,

vježbanje

,

zdravlje srca

Djeca su nekada znatno više boravila vani, trčala, penjala se po drveću, cijele dane provodila na zraku. Danas su većinom unutar četiri zida, pred računalima i smartphoneima ili pred televizorima. Čak i ako su vani opet sjede na klupicama i surfaju ili igraju igrice. 

Australski znanstvenici proveli su studiju koja pokazuje koliko je važno baviti se sportom u djetinjstvu. Ne samo zbog koordinacije tijela i sklapanja cjeloživotnih prijateljstava, nego i zbog zdravlja, konkretno u ovom slučaju zdravlja srca.

Pokazalo se kako bavljenje sportom u ranom djetinjstvu pa sve do puberteta potiče stvaranje kardiomiocita - mišićnih stanica srca. Ranije se mislilo da se rođenjem prestaju stvarati spomenute stanice koje štite srce, no ovo je istraživanje pokazalo da nije tako.

Srce stvara te stanice sve do puberteta, a tjelovježba ga potiče da ih stvara sve više.Te će stanice u budućnosti čuvati srce i pomoći mu da se što bilje oporavi od infarkta, ako do njega dođe.

Znanstvenici su istraživanje proveli na štakorima  koje su podijelili u tri grupe. Mlade (štakori stari od pet do devet tjedana), adolescente (11 do 15 tjedana) i odrasle štakore (20-24 tjedna). Svi štakori podvrgnuti su tjelesnim naporima te se pratilo što se događa s njihovim srcima.

"Pokazalo se da se nakon samo četiri tjedna kod mladih štakora povećao broj kardiomiocita za 40 posto. No, najuzbudljivije otkriće je to što su ti kardiomiociti bili prisutni i u srcima tih štakora kada su odrasli i kada je od njihovog vježbanja prošlo puno vremena", objašnjava voditelj studije profesor Glenn Wadley sa Instituta za tjelesnu aktivnost i nutricionizam Deakin sveučilišta

 

28.03.2018. 15:02:38
Novi komentar
nužno
nužno