« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Zašto paziti što jedete?

Do sada istraživanja povezivala prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata s većim uspjesima u bržem gubitku težine i boljim rezultatima u pogledu faktora rizika za prijevremenu smrt

Pripazite...
Pripazite... (Arhiva)
Više o

meso

,

sir

,

ugljikohidrati

Ljjudi koji smanjuju udio ugljikohidrata u prehrani tako da ih zamijene sirevima i mesom, a ne povrćem i orašastim plodovima, mogu povećati rizik za prijevremenu smrt, pokazalo je američko istraživanje.

Dok su ranija istraživanja povezivala prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata s većim uspjesima u bržem gubitku težine i boljim rezultatima u pogledu faktora rizika za prijevremenu smrt poput šećerne bolesti, manje je poznato kakve su dugoročne posljedice izbacivanja ugljikohidrata ili koje bi namirnice ljudi trebali jesti kako bi bili zdraviji.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su pratili više od 15.000 odraslih osoba u dobi od 45 do 65 godina tijekom 25 godina.

Tijekom istraživanja preminulo ih je 6283.

Sudionici istraživanja kod kojih su ugljikohidrati činili 50 do 55 posto dnevnog kalorijskog unosa imali su manji rizik od smrti od bilo kojeg uzroka u odnosu na one koji su unosili mnogo manje ili mnogo više ugljikohidrata, zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Public Health.

Uz manji unos ugljikohidrata vrsta namirnica koje su ispitanici konzumirali umjesto ugljikohidrata određivala je vrlo različite ishode.

"Prehrana s malo ugljikohidrata u kojoj su oni zamijenjeni bjelančevinama i masnoćama životinjskog porijekla bila je povezana s većim rizikom mortaliteta dok je ishod bio suprotan kad se energija iz ugljikohidrata zamijenila bjelančevinama ili masnoćama biljnog porijekla", kazala je voditeljica istraživanja dr. Sara Seidelmann s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

"Ključna je poruka ovoga istraživanja da nije dovoljno usmjeriti se na smanjivanje unosa ugljikohidrata nego se treba usmjeriti i na vrstu hrane kojom se oni nadomještaju", kazala je Seidelmann.

Visoki kalorijski unos ugljikohidrata odnosno više od 70 posto povezan je s dodatnim prosječnim trajanjem života nakon 50. od 32 godine dok je niski unos ugljikohidrata odnosno manje od 40 posto kalorija povezan s 29 dodatnih godina.

Znanstvenici napominju da su ocjenjivali prehrambene navike samo dva puta tijekom istraživanja na početku i nakon šest godina i one su se mogle mijenjati s vremenom. Unatoč tome to je dodatni dokaz da je uravnotežena prehrana najbolja, kaže Andrew Mente, znanstvenik sa sveučilišta McMaster u Hamiltonu u Ontariju.

"Novo istraživanje pokazuje da je umjerena količina ugljikohidrata najbolja a previše ili premalo povezano je s većom smrtnosti", kaže  Mente.

31.07.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno