« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 15 dana
MLJAC

Zašto obožavate čokoladu?

Zeleni čaj mnogi smatraju dobrim za kontrolu tjelesne težine, ali važno je znati da i crni čaj može pomoći

Naravno da volite čokoladu ;)
Naravno da volite čokoladu ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

čokolada

,

visceralne masnoće

Kako skinuti višak kila i to baš onih, opakih, visceralnih masnoća? Zapravo, nije tako teško... jer dvije vrste čaja mogle bi vam pomoći da izgubite oko 1.5 kilograma u samo nekoliko tjedana, pokazalo je najnovije istraživanje.

Kako donosi Express, kada ljudi razmišljaju o salu na trbuhu, mnogi odmah zamišljaju ''pokretljivu'' tvar koja se može uštipnuti. Ali takozvana visceralna masnoća skrivena je duboko u vašem trbuhu i okružuje neke od vitalnih organa, poput jetre i gušterače.

Ovo nezgodno mjesto čini visceralnu mast velikom opasnošću jer, kako objašnjavaju liječnici, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, u rasponu od bolesti srca do dijabetesa. Srećom, iskorijeniti krivca moglo bi biti jednostavno, a uključuje konzumiranje dvije vrste čaja.

Može biti teško utvrditi nalazi li se u vašem trbuhu visceralna masnoća zbog njene skrivene lokacije, ali neophodno je svesti tu masnoću na minimum, upozoravaju stručnjaci.

Prema istraživaču i kemičaru, dr. Timu Bondu iz Savjetodavnog odbora za čaj, crni i zeleni čaj mogli bi vam pomoći.

''I crni i zeleni čaj mogu smanjiti visceralnu masnoću. Zeleni čaj mnogi smatraju dobrim za kontrolu tjelesne težine, ali važno je znati da i crni čaj može pomoći. Stoga konzumiranje oba čaja pospješuje metabolizam i time pomaže kod mršavljenja, zahvaljujući sadržaju polifenola i katehina. Riječ je o snažnim spojevima koji inhibiraju nakupljanje tjelesne masti povećanjem njene razgradnje te pomažu u smanjenju razvoja masnih stanica i doslovno blokiraju procese koji vode do pretilosti'', objašnjava Bond.

"Katehini povećavaju gubitak visceralne masnoće, osobito u kombinaciji s tjelovježbom."

Postoje i znanstveni dokazi koji podupiru njegove tvrdnje. Naime, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Functional Foods pokazalo je da je zeleni čaj bogat katehinom uspio sagorjeti visceralnu mast u 12 tjedana.

Promatrajući 118 ispitanika, istraživački tim došao je do zanimljivog podatka kako konzumacija zelenog čaja dokazano sagorijeva visceralnu masnoću u roku od samo nekoliko tjedana, donosi Express.

17.01.2023. 18:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.01.2023. 18:13
    obozavam čokolade
Novi komentar
nužno
nužno