« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Zašto nam trebaju tri kave dnevno?

Kava ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje, a istraživanja su pokazala da je dovoljno popiti do tri šalice dnevno

Tri je čaroban broj kad je kava u pitanju
Tri je čaroban broj kad je kava u pitanju (Pexels)
Više o

zdravlje

,

kava

Kava nam donosi puno veselja, no može uzrokovati i probleme - primjerice, ispijanje više od dvije šalice kave dnevno tijekom trudnoće može štetiti razvoju bebine jetre, te uzrokuje da dijete u odrasloj dobi oboli od masne jetre i dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su utvrdili da kofein smanjuje razinu hormona bitnih za razvoj jetre. Ipak, kava ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje, a istraživanja su pokazala da je dovoljno popiti do tri šalice dnevno.

Dobra za jetru - iako u trudnoći može oštetiti razvoj bebine jetre, kava je inače dobra za ovaj organ - znatno smanjuje rizik od nastanka raka jetre. Istraživanja su pokazala da kahveol i kafestol, spojevi u kavi, utječu na smanjenje upalnih procesa i predstavljaju jednu od najboljih zaštita od pojave raka.

Podiže tlak, ali čuva srce - veći unos kofeina podiže krvni tlak i homocisetin - dva faktora koja utječu na pojavu bolesti srca. No, na duže staze, kava nije povezana sa stvaranjem srčanih problema. Kofein u energetskim i gaziranim pićima znatno je opasniji za srce, jer se sporije obrađuje tijekom metaboličkih procesa.

Povećava fizičku sposobnost - osim za sagorijevanje masnoća, kofein je zaslužan i za bolje fizičke sposobnosti. Povećava razinu adrenalina koji organizam stavlja u stanje akcije. Kofein utječe na razlaganje masnoća koje dospijevaju do mišića i tako organizam dobiva energiju za rad.

Produžava život - osobe koje piju kavu žive dulje, pokazala su brojna istraživanja. Studije su pokazale da osobe koje piju kavu imaju za 14 posto manji rizik od prerane smrti izazvane različitim oboljenjima nego osobe koje je ne piju.

Protiv depresije - depresija znatno utječe na smanjenje kvaliteta života. Istraživanja su pokazala da žene koje piju do tri šalice kave dnevno, imaju 20 posto manji rizik od pojave depresije.

Smanjuje rizik od dijabetesa - ljubitelji kave imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Unosom svake nove šalice kave tijekom dana povećava se postotak zaštite od nastanka ove bolesti. Kava sadrži klorogenu kiselinu, koja poboljšava metabolizam glukoze i pojačava osjetljivost na inzulin, kao i kofeinsku kiselinu.

03.09.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno