« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Zašto muškarci ne smiju imati trbuh?

Vaši geni također mogu utjecati na prekomjernu težinu ili pretilost, kao i utjecati na to kako pohranjujete masnoću

Ovo vam ne treba
Ovo vam ne treba (Arhiva)
Više o

pivski trbuh

,

muškarci

,

trbuh

**beš muškarca koji nema 100 kila, jedna je od uzrečica koje smo slušali kao klinci i, svjesno ili ne, počeli ih slijediti u odraslim godinama - pa smo sada pri vrhu europske tablice pretilosti... za koju dobro znamo da nije zdrava.

Nekad je trbuh bio znak da ste dobar gazda i da imate svega, no danas je poznato da su problemi s masnoćom na trbuhu u tome što nije ograničena samo na područje ispod kože.

Naime, ona također uključuje visceralnu masnoću - koja se nalazi duboko u trbuhu i okružuje unutarnje organe, objašnjavaju na stranici Mayo Clinic.

Bez obzira na ukupnu težinu, velika količina masnoća na trbuhu povećava rizik od apneje, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, prerane smrti, raka debelog crijeva i visokog tlaka... treba li još nabrajati?

Ako jedete previše, a vježbate premalo, vjerojatno ćete imati višak kilograma i na trbuhu.

Starenje također igra ulogu. Kako starite, gubite mišiće - pogotovo ako niste fizički aktivni. Gubitak mišićne mase ovisi o tome koliko vaše tijelo troši kalorija, što znači da može biti teško održavati zdravu težinu. 

Vaši geni također mogu utjecati na prekomjernu težinu ili pretilost, kao i utjecati na to kako pohranjujete masnoću. Međutim, uravnoteženi unos kalorija može spriječiti debljanje, bez obzira na dob i genetiku.

Alkohol utječe na veličinu trbuha

Zbog unosa viška alkohola, može se dobiti "pivski trbuh", ali nije krivo samo pivo. Preveliko konzumiranje bilo kojeg alkohola može povećati masnoće na trbuhu jer alkohol sadrži kalorije. Ako konzumirate alkohol, činite to samo umjereno.

Za muškarce do 65 godina, umjerenost znači do dva pića dnevno.

Za muškarce starije od 65 godina znači do jednog pića dnevno. Što manje konzumirate alkohol, manje ćete kalorija unositi i manja je vjerojatnost da ćete dobiti masnoću na trbuhu.

I kako znati da morate smanjiti unos kalorija? Pa, jedan od prvih pokazatelja je da više ne vidite svog malog prijatelja kad pogledate prema dolje u kupaonici... Stoga, za početak je važno izmjeriti opseg struka. Stanite i izmjerite, mjeri se u dio u visini pupka.

Struk veći od 102 centimetra znači da osoba ima nezdravu koncentraciju trbušne masnoće i veći rizik za različite zdravstvene probleme.

24.10.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno