« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kada je plakanje - lijek?

Važno je znati da postoji i granica kad pretjerivanje s plakanjem i negativne emocije traže profesionalnu pomoć

Ponekad je najpametnija odluka - zaplakati
Ponekad je najpametnija odluka - zaplakati (Pexels)
Više o

zdravlje

,

plakanje

,

suze

Suze mogu imati veliki terapeutski učinak, ali i pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Studije su pokazale na koji način plakanje pomaže u raznim zdravstvenim problemima,

Ipak, važno je znati da postoji i granica kad pretjerivanje s plakanjem i negativne emocije traže profesionalnu pomoć.

Krvni tlak - visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih i potencijalno fatalnih zdravstvenih problema poput kapi, srčanog udara, demencije pa čak otkazivanja bubrega. No, dobre su vijesti da je nekoliko istraživanja potvrdilo da plakanjem snižavamo krvni tlak i držimo ga pod kontrolom, a pri tome se i reguliraju otkucaji srca.

Nakupljanje toksina - suze ne samo da doslovno 'ispiru' naše oči od prašine i dima, već pomažu i u uklanjanju toksina iz tijela. Naime, plakanjem izbacujemo toksine koji se nakupljaju u tijelu zbog stresa. To automatski snižava razine hormona kortizola što utječe na naše raspoloženje. To objašnjava trenutačno olakšanje koje osjećamo nakon što se rasplačemo zbog neke situacije.

Promjene raspoloženja - jeste li uočili da ste u posljednje vrijeme nešto agresivniji ili osjećate tjeskobu? Razloga može biti bezbroj i uvijek bismo trebali potražiti profesionalnu pomoć. Međutim, promjene raspoloženja mogu biti čak i do neke mjere uzrokovane nakupljanjem mangana u tijelu. Kad plačemo višak tog spoja izlazi iz tijela kroz suze. Na taj se način smanjuje koncentracije mangana u tijelu, a mi se osjećamo smirenije i imamo više koncentracije.

Stres - studija iz 2014. godine pokazala je da suze pomažu da se tijelo i psiha opuste u stresnim situacijama. Ipak, efekt opuštanja ne dolazi odmah, već tijelu treba nekoliko minuta da se počne relaksirati. Prema stručnjacima, plakanjem aktiviramo parasimpatikus koji ima smirujući efekt na mozak.

Stoga, slobodno zaplačite ponekad, dobro je za vas!

24.10.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno