« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
NAVALITE

Zašto je zeleno povrće korisno za zdravlje?

Osobe koje su jele zeleno povrće imaju u prosjeku mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj, pokazuju istraživanja

Zelenjava mora biti svaki dan u tanjuru
Zelenjava mora biti svaki dan u tanjuru (Arhiva)
Više o

blitva

,

zeleno povrće

,

špinat

,

kelj

Zeleno lisnato povrće izuzetno je dobro za zdravlje, pa primjerice samo jedan obrok špinata dnevno može usporiti mentalno propadanje, utvrdili su američki znanstvenici koje prenosi britanski Independent.

Istraživanje sveučilišta Rush u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće poput kelja ili špinata značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće, bez obzira na druge faktore poput obrazovanja, stila života ili genetske predispozicije.

Znanstvenici su proučavali 950 osoba prosječno starih 81 godinu i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti. Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj.

Voditeljica istraživanja Martha Clare Morris kaže kako zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K.

"S obzirom na to da pad mentalnih sposobnosti igra središnju ulogu u demenciji, povećanje unosa zelenog lisnatog povrća može biti jednostavan i jeftin način zaštite mozga", kaže ona.

03.09.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno