« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SJAJNO!

Zašto je viski najbolji - s malo vode

Da bi napokon objasnili zašto ta mala kap vode toliko pomaže žestokom alkoholu znanstvenici su se poslužili računalnim simulacijama

Kako se zapravo pije viski
Kako se zapravo pije viski (Arhiva)
Više o

voda

,

viski

Kao što će vam svaki znalac reći, kap vode u vašem gutljaju viskija pojačava miris i okus dimljene, zlatne tekućine. A da bi napokon objasnili zašto ta mala kap vode toliko pomaže žestokom alkoholu znanstvenici su se poslužili računalnim simulacijama.

"Okus viskija prvenstveno je vezan uz tzv. amfipatske molekule, koje se sastoje od hidrofobnih i hidrofilnih dijelova", objasnio je Björn Karlsson, suautor studije o kojoj je izvijestio Scientific Reports.

To ukratko znači da jedna strana molekule "okusa" u viskiju privlači vodu, a druga je odbija. I ispostavilo se da upravo ta dvostruka struktura u molekuli poznatoj kao gvajakol ima veliki utjecaj na okus alkohola.

Gvajakol se obično nalazi u dimljenim i tresetnim škotskim viskijima, a prethodno je identificiran kao uzrok tog osebujnog okusa, kojeg obožavaju mnogi znalci. Zahvaljujući računalnim simulacijama mješavine vode i etanola s dodanom gvajakolom istraživači su mogli proučiti kako različite koncentracije dvije tekućine mijenjaju ponašanje molekula okusa u otopini.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

17.09.2017. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno