« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
Nevjerojatno!

Zašto je novorođenčad koja sliči ocu zdravija

Razlog je toliko bizaran da će vas ostaviti bez riječi... no svejedno pročitajte, vrlo je zanimljivo

Bolje vam je ličiti na tatu :)
Bolje vam je ličiti na tatu :) (Pixabay)
Više o

djeca

,

otac

,

sličnost

Novorođenčad koja sliči ocu nakon godinu dana zdravija je godinu dana kasnije - zato jer očevi s njima provode više vremena.

Prema istraživanju koje je došlo do tih rezultata, očevi koji ne žive sa svojom djecom, u prosjeku provode 2.5 dana na mjesec više s njima jer su zbog sličnosti sigurni da je dijete njihovo.

Provođenje više vremena s očevima, pozitivno se odražava na zdravlju djece. Ona postaju zdravija, a veći roditeljski nadzor nad djetetom osigurava priliku roditeljima (koji inače nisu dio svakodnevnog života djeteta) da prikupljaju informacije o dječjem zdravlju i ekonomskim potrebama.

U studiji se doznalo da djeca koja odmah po rođenju sliče očevima pokazuju bolje zdravlje još za vrijeme boravka u bolnici, mogu biti ranije otpuštena iz bolnice i u manje slučajeva pate od napadaja astme - i sve to zato jer su njihovi očevi češće prisutni.

Tijekom istraživanja, dr Solomon Polachek promatrao je 456 obitelji u kojima je dijete živjelo samo s majkom, a u kojima su i majka i otac tvrdili da je dijete sličnije ocu. Obitelji su promatrane u vremenskom razdoblju od godine dana, pričem je zaključeno da su djeca koja provode više vremena s očevima, zdravija.

Ovo istraživanje dokazuje važnost uloge očeva u životu djeteta, a njime se cilja potaknuti očeve da se češće i na pozitivniji način uključuju u život djeteta s kojim ne žive.

 

Piše: Andrea Holi
16.03.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno