objavljeno 16.03.2018. 13:01:00
Nevjerojatno!

Zašto je novorođenčad koja sliči ocu zdravija

Razlog je toliko bizaran da će vas ostaviti bez riječi... no svejedno pročitajte, vrlo je zanimljivo

Bolje vam je ličiti na tatu :)
Bolje vam je ličiti na tatu :) (Pixabay)

Novorođenčad koja sliči ocu nakon godinu dana zdravija je godinu dana kasnije - zato jer očevi s njima provode više vremena.

Prema istraživanju koje je došlo do tih rezultata, očevi koji ne žive sa svojom djecom, u prosjeku provode 2.5 dana na mjesec više s njima jer su zbog sličnosti sigurni da je dijete njihovo.

Provođenje više vremena s očevima, pozitivno se odražava na zdravlju djece. Ona postaju zdravija, a veći roditeljski nadzor nad djetetom osigurava priliku roditeljima (koji inače nisu dio svakodnevnog života djeteta) da prikupljaju informacije o dječjem zdravlju i ekonomskim potrebama.

U studiji se doznalo da djeca koja odmah po rođenju sliče očevima pokazuju bolje zdravlje još za vrijeme boravka u bolnici, mogu biti ranije otpuštena iz bolnice i u manje slučajeva pate od napadaja astme - i sve to zato jer su njihovi očevi češće prisutni.

Tijekom istraživanja, dr Solomon Polachek promatrao je 456 obitelji u kojima je dijete živjelo samo s majkom, a u kojima su i majka i otac tvrdili da je dijete sličnije ocu. Obitelji su promatrane u vremenskom razdoblju od godine dana, pričem je zaključeno da su djeca koja provode više vremena s očevima, zdravija.

Ovo istraživanje dokazuje važnost uloge očeva u životu djeteta, a njime se cilja potaknuti očeve da se češće i na pozitivniji način uključuju u život djeteta s kojim ne žive.

 

Piše: Andrea Holi
16.03.2018. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-je-novorodjencad-koja-slici-ocu-zdravija/110903/