« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
ISPROBAJTE :)

Zašto je meditacija dobra za um i tijelo

Meditirati se može na više različitih načina, ali jedini koji pokazuje obećavajuće rezultate je meditacija usredotočene svjesnosti.

Opustite se i uživajte
Opustite se i uživajte (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

meditacija

Užurbani način života, stres, nesanica...to su samo neki od problema svakodnevice koji nam ne dozvoljavaju da se opustimo.

Biste li nam povjerovali kada bismo vam rekli da postoji način da se u 20 minuta toliko opustite da vam se količina stresa osjetno smanji, da se riješite anksioznosti i olakšate si ostatak dana?

Dakako, to ćete postići meditacijom. Samo u SAD-u meditaciju prakticira više od 18 milijuna ljudi, a na njoj se zarađuju milijuni dolara. Tvrtke poput Googla, Goldman Sachsa i Salesforcea omogućuju radnicima da meditiraju na radnome mjestu, a ako divovi prepoznaju njezinu važnost, možda vrijedi da ju proučimo i mi obične sitne ribe.

Zašto je meditacija dobra za tijelo i um?
Meditirati se može na više različitih načina, ali jedini koji pokazuje obećavajuće rezultate je meditacija usredotočene svjesnosti.
Njezin cilj je istrenirati mozak da bude usredotočen na sadašnji trenutak, na način da se fokusiramo na nešto poput disanja, ili doživljavamo stvari oko sebe i u sebi.

Meditacija pomaže mozgu

Omogućava nam da funkcioniramo odmorni i obnovljene snage, na način da nama ne gospodare naši strahovi i emocije. Tako učimo promatrati svijet oko sebe, kontrolirati emocije i donositi bolje odluke.
Kao i svaka druga, i mentalna vježba osnažit će mozak. Meditacija aktivira određene dijelove mozga pri čemu utječe na inteligenciju, empatiju i sreću.

Meditacija pomaže tijelu

Tijekom dana, dok smo zaposleni, ni ne primjećujemo potrebe našeg tijela. Kad smo pod stresom, često osjećamo iritaciju ili težinu u tijelu. Njih često ignoriramo zbog čega se oni s vremenom samo povećavaju, a s njima dolaze i drugi simptomi, poput visokog krvnog tlaka, umora i anksioznosti.
Meditacijom postajemo svjesni onoga što nam tijelo pokušava poručiti kako bismo se na vrijeme mogli pobrinuti da stvari ne odu predaleko.
Postoje istraživanja koja su dokazala da meditacija doslovno mijenja mozak. Snimke mozga pokazale su da se siva tvar u mozgu na nekim dijelovima povećava nakon redovitog meditiranja. Ako to nije razlog da razmislimo o meditiranju, što bi nas uvjerilo?

Piše: Andrea Holi
25.06.2018. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno