« Putovanja
objavljeno prije 18 dana i 17 sati
SAVJETI

Zašto bi trebali putovati?

Putovanja smanjuju kronični stres, ublažavaju prekomjernu aktivaciju imunološkog sustava i potiču normalno funkcioniranje sustava samoobrane organizma

Vrijeme je da odete nekamo... bar na par dana
Vrijeme je da odete nekamo... bar na par dana (Arhiva)
Više o

putovanja

,

usporavanje starenja

,

kronični stres

Putovanja su zanimljiva stvar - neki ih obožavaju, drugi im pomno planiraju, treći samo odu negdje... no, sva su ona povezana s mnoštvom pozitivnih učinaka na zdravlje i mogu usporiti starenje.

Autorica studije Fangli Hu sa Sveučilišta Edith Cowan kaže da putovanja pomažu više nego noćne kreme s retinolom i da bi mogla, prema njezinim riječima, biti najbolji način za borbu protiv preranog starenja. Također, navela je da smanjuju kronični stres, ublažavaju prekomjernu aktivaciju imunološkog sustava i potiču normalno funkcioniranje sustava samoobrane organizma.

Smanjuje se razina stresa i ubrzava metabolizam

Znanstvenici su još utvrdili i da promjenom svakodnevne rutine i stvaranjem novih društvenih veza, možemo smanjiti razinu stresa i ubrzati metabolizam. "Rekreacija potencijalno oslobađa od napetosti i umora u mišićima i zglobovima. Rasterećenje pomaže održavanju metaboličke ravnoteže tijela i povećava učinkovitost sustava regeneracije tkiva, a to u konačnici, usporava starenje. Organi i tkiva tada mogu ostati u stanju niske entropije", naveli su u rezultatima istraživanja. 

Putovanja često uključuju fizičke aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje, vožnju biciklom, hodanje, potičući na zdraviji način života. "Fizički napor može potaknuti metabolizam, potrošnju energije i transformaciju materijala, a sve to pomaže koordinaciji samoorganizirajućih sustava."navodi Hu.

"Kretanje tijekom putovanja poboljšat će cirkulaciju, ubrzati transport hranjivih tvari i pomoći u uklanjanju otpada kako bi se sustav samoizlječenja održao aktivnim", objasnila je ona. 

Treba biti oprezan na putovanjima

"Većini ljudi su putovanja zabavna i ne mogu im škoditi. Pozitivno iskustvo putovanja može poboljšati zdravlje, ali i negativno ga može ugroziti", upozorila je Fangli Hu te dodala da putnici moraju biti pažljivi jer se mogu zaraziti bolestima, doživjeti nesreće, ozlijede ili se suočiti s nekim problemima sigurnosti.

Studija pokazuje da bi terapija putovanjem mogla biti revolucionarna zdravstvena intervencija. Starenje je prirodan i nepovratan proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti, a putovanja nisu samo razonoda, mogla bi pomoći fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi, navodi se u istraživanju.

04.10.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno