« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Zašto bi trebali jesti jaja svaki dan?

Jaja su niskokalorična, a upravo je smanjen unos kalorija ili takozvani kalorijski deficit najvažniji preduvjet za pokretanje mršavljenja

Ukratko - jedite jaja ;)
Ukratko - jedite jaja ;) (Arhiva)
Više o

jaja

,

kalorijski deficit

Jaja su bogat izvor proteina te većim dijelom sadrže vodu pa su i kalorijski prikladno jelo za sve one koji vode računa o zdravoj prehrani, naročito dok pokušavaju skinuti kilograme. Proteini i voda ujedno su i najvažnije tvari u našem organizmu te su ključne za razvoj tjelesnih tkiva, posebno mišića.

Uz to, jaja su niskokalorična, a upravo je smanjen unos kalorija ili takozvani kalorijski deficit najvažniji preduvjet za pokretanje mršavljenja. Jedno prosječno jaje ima oko 78 kalorija, a nutritivno je jako bogato, zbog čega je uz dodatak povrća sasvim dovoljno za kvalitetan obrok.

Kako donosi Cleveland Clinic, zbog spomenutih dobrobiti, nutricionisti smatraju da je sasvim u redu, čak i preporučljivo svaki dan pojesti jedno cijelo jaje, uključujući i žumanjak, ako pritom imate zdravu razinu kolesterola u krvi i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest.

Naime, stručnjaci naglašavaju da sve više od jednog jajeta dnevno može biti potencijalno loše za vaše zdravlje, bez obzira na to radi li se o skidanju kilograma ili ne.

Naime, razlog zbog kojeg biste trebali izbjegavati više od jednog žumanjka svaki dan je to što sadrži veliku količinu zasićenih masti te može povisiti razinu lošeg kolesterola u krvi. Iako hrana koju jedete nije jedini čimbenik za razvoj visokog kolesterola, ipak je o tome važno voditi računa.

"Kada spremate jaja, također biste se trebate kloniti dodavanja bilo kakvih životinjskih masti poput maslaca, slanine ili svinjske masti jer i one sadrže velike količine zasićenih masti. Umjesto toga, puno je bolja opcija koristiti maslinovo ulje ili neku vrstu biljnog ulja, a bjelanjke možete pojačati bez dodavanja puno životinjske masti tako da ih pirjate s povrćem, zdravim umakom ili različitim začinskim biljem", savjetuje nutricionistica Susan Campbell,

24.10.2022. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno