« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Zaljubljenost se može - snimiti?

Različita područja mozga aktiviraju se na snimkama u trenutku kad hormoni poput dopamina, oksitocina ili vazopresina stignu u različite dijelove mozga

Zaljubljenost se vidi u mozgu
Zaljubljenost se vidi u mozgu (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

magnetska rezonanca

,

oksitocin

,

dopamin

,

vazopresin

Zaljubljenost se može jasno odrediti, tvrde neurolozi koji mogu na temelju magnetske rezonancije mozga utvrditi stupanj zaljubljenosti ispitanika jer različite emocije aktiviraju različita područja u mozgu.

Znanstvenici su snimali mozak osoba i pratili aktivnosti u njegovim pojedinim dijelovima kod zaljubljenih osoba te otkrili koja su područja mozga aktivna kod zaljubljenih a koja su najaktivnija kad je romansa na kraju i zaljubljenost prođe. Tehnologija bi mogla pomoći u pravnim sporovima, razvodima te kod istrage zločina iz strasti.

>> Zaljubljenost je stvarno kao droga >>

Istraživanje je pokazalo desetke razlitičih područja mozga na koje ljubav i emocije utječu i znanstvenici vjeruju da znaju kako na magnetskoj rezonanciji izgleda "prava ljubav".

Prema rezultatima objavljenima u časopisu Frontiers in Human Neuroscience područje mozga poznato kao nukleus kaudatus najaktivnije je na kraju romanse.

>> Zaljubljenost radi svašta našem tijelu >>

Voditelj istraživanja Xiaochu Zhang s kineskog sveučilišta za znanost i tehnologiiju kaže kako istraživanje pruža prve dokaze promjena u mozgu koje su posljedica ljubavi i baca novo svjetlo na moždane mehanizme romantične veze.

Rezultati sugeriraju da mozak osobe koja se zaljubi funkcionira na drugačiji način i u drugim aktivnostima koje nisu neposredno vezane uz ljubav.

>> Zaljubljenost nam mijenja i duh i tijelo >>

Različita područja mozga aktiviraju se na snimkama u trenutku kad hormoni poput dopamina, oksitocina ili vazopresina stignu u različite dijelove mozga, ovisno o stupnju zaljubljenosti.

Sada prestoji ispitivanje na temelju kojeg će se nacrtati "karta mozga" koja će pokazivati kako izgledaju različita emocionalna stanja.

 

16.03.2015. 15:36:00
Novi komentar
nužno
nužno