« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
PRAVO BLAGO

Začin od kojeg ste sretniji i - pametniji

Kurkumin je pokazao protuupalno i antioksidativno svojstvo u prethodnim laboratorijskim studijama

Čudesna kurkuma treba se koristiti svakodnevno
Čudesna kurkuma treba se koristiti svakodnevno (Wikipedia)
Više o

sreća

,

kurkumin

,

kurkuma

Kurkuma je začin koji se u našim krajevima ne koristi baš često, a obavezan je sastojak svakog pravog curryja - daje mu boju, a i karakterističan okus. No, u raznim istraživanjima kurkumin, aktivni sastojak kurkume pokazao se kao vrlo snažan antioksidans, kao i da ima jako protuupalno djelovanje.

Nova studija dala je još jedan fascinantan podatak - kurkumin može poboljšati vaše pamćenje i učiniti vas - sretnijom osobom.

18-mjesečna studija odraslih osoba u dobi od 51 do 84 godine otkrila je poboljšanja u pamćenju, pažnji i blago poboljšanje raspoloženja kod pacijenata koji su uzimali dnevni dodatak kurkumina.

"Nismo sigurni kako točno kurkumin djeluje, ali je vjerojatno stvar u njegovoj sposobnosti da smanji upalu mozga koja je povezana s Alzheimerovom bolesti i depresijom", napisao je dr. Gary Small, ravnatelj gerijatrijske psihijatrije na Kalifornijskom sveučilištu u izjavi za medije.

Studija, iako mala, bila je kontrolirana placebom, što znači da su neki pacijenti uzimali dodatak koji nije imao kurkumin za usporedbu učinaka. Istraživanje je također bilo dvostruko slijepo, što znači da niti liječnik niti pacijent nisu znali uzimaju li placebo ili dodatak kurkumina. Sudionici su rješavali kognitivne testove na početku studije svakih šest mjeseci i radili krvne testove koji su pratili razine kurkuminina.

Kurkuma se koristi u ayurvedskoj medicini, obliku medicine koja potječe iz Južne Azije. Koristi se za mnoge probleme, uključujući probleme s disanjem, reumatizam, bol i umor...

Istraživači planiraju provesti studiju s više ljudi, uključujući one s blagom depresijom, kako bi istražili mogućnosti antidepresivnih učinaka kurkumina. Veći uzorak omogućio bi da se usredotoče na poboljšanje memorije ovisno o genetskom riziku od Alzheimerove bolesti, dobi ili kognitivnim problemima.

Jedno upozorenje - kurkumin se najbolje iskorištava u organizmu ako se konzumira uz dodatak crnog papra, a prevelike količine mogu potaknuti pojačano izlučivanje žuči.

25.01.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno