« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
CYMBOPOGON AMBIGUUS

Zaboravite aspirin, protiv glavobolje se borite limunskom travom

Limunska trava ima sličan učinak kao aspirin – sprječava zgrušavanje trombocita do kojeg može doći uslijed glavobolje ili migrene

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

glavobolja

,

migrena

,

aspirin

,

limunska trava

,

Cymbopogon Ambiguus

,

trombociti

Znanstvenici sa Sveučilišta Griffith proveli su istraživanje koje je pokazalo da je limunska trava (Cymbopogon Ambiguus) izvrstan lijek protiv glavobolje, pa čak i da je jednako dobar kao aspirin. Lyn Griffiths, Darren Grice i Kelly Rogers svoju su studiju objavili u časopisu 'Complementary and Alternative Medicine'.

Kako kaže Darren Grice, glavobolje i migrene uzrokuju abnormalne aktivnosti u našem tijelu, kao što je promjena razine serotonina i miješanje u normalno funkcioniranje trombocita u krvi.

Trombociti se skupljaju zajedno kako bi se sanirala neka rana, ali oni mogu formirati i ugruške koji su opasni po život jer ne dopuštaju da kisik dođe do mozga, zbog čega dolazi do moždanog udara.

Stručnjaci su testirali ekstrakte biljke limunske trave na ljudskim trombocitima. Jedan je dio pokazao snažnu biološku aktivnost koju je uzrokovala tvar eugenol u toj biljci. To je vrlo važno jer je eugenol pokazao aktivnost sličnu aspirinu.

Naime, ta tvar sprječava zgrušavanje trombocita i otpuštanje serotonina koji regulira apetit, rapsoloženje, san, stezanje mišića i neke kognitivne funkcije uključujući i pamćenje.

Još jedan je to dokaz kako bismo lijekove sve više trebali tražiti u biljnom svijetu oko nas.

09.03.2010. 23:16:30
Novi komentar
nužno
nužno