« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MLJAC

Volie li jaja za doručak?

Studije su pokazale da jaja mogu povećati vašu energiju, podržati vaš imunološki sustav, smanjiti upalu, zaštititi oči i poboljšati izgled kože i kose i još svašta nešto

Jeste li za doručak?
Jeste li za doručak? (Arhiva)
Više o

doručak

,

jaja

,

pečena jaja

Doručak je vrlo važan obrok, a dobar broj ljudi voli jaja za razne načine u to doba dana. Ne samo da su prepuna antioksidansa, esencijalnih minerala i aminokiselina, ona se mogu pohvaliti i holinom koji se bori protiv masti, vitaminom D koji jača kosti i vitaminom B12 koji potiče mozak.

Studije su pokazale da jaja mogu povećati vašu energiju, podržati vaš imunološki sustav, smanjiti upalu, zaštititi oči i poboljšati izgled kože i kose, a to je samo nekoliko njihovih brojnih blagodati.

Bez obzira uživate li u njima prženima, kajgani ili tvrdo kuhanim jajima, postoji jedna glavna nuspojava jedenja jaja o kojoj biste trebali znati, a to je povezano s vašim profilom kolesterola, piše Eat This.

Nalazi istraživanja o utjecaju jaja na kolesterol prilično su zbunjujući.

Neke studije sugeriraju da mogu povećati rizik od srčanih bolesti povećavajući razinu kolesterola. Druge su studije pokazale da jedenje pola tuceta jaja tjedno uopće nema negativan učinak na kolesterol. Ukratko, redovito konzumiranje jaja može utjecati na vaš profil kolesterola, ali ne nužno na negativan način

Studija JAMA 2019. otkrila je da je jedenje prosječno samo tri do četiri jaja tjedno povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Za svaku dodatnu polovicu konzumiranog jaja dnevno, rizik od KVB povećao se za 6%.

No, tu je i napomena: kao što Harvard Health naglašava, ne samo da je primijećeni učinak prilično skroman, već je ovo istraživanje bilo promatračke prirode, pa stoga ne može dokazati da je jedenje više jaja zapravo uzrokovalo povišeni rizik od KVB-a.

Škola za javno zdravstvo s Harvarda Chan primijetila je da su višestruke prethodne studije pokazale da nizak do umjereni unos jaja nije povezan s većim rizikom od KVB-a kod općenito zdravih ljudi.

Stoga, doručkuje u miru! ;)



22.03.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.03.2021. 10:37
    ciorn flakes mi je bolji
Novi komentar
nužno
nužno