« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana
SAVJETI

Voće za snižavanje tlaka

Borovnice smanjuju krvni tlak i poboljšavaju zdravlje srca i mozga, pokazuje nova studija

Evo ga ;)
Evo ga ;) (Arhiva)
Više o

voće

,

tlak

,

snižavanje tlaka

Visok tlak je, kako ga zovu, tihi ubojica... no, ima nešto i protiv njega ako pazite na svoje zdravlje. Naime, konzumiranje praha liofilizirane divlje borovnice može značajno poboljšati zdravlje srca i mozga.

Ispitanici koji su svakodnevno konzumirali napitak od praha divlje borovnice tijekom 12 tjedana primijetili su značajno smanjenje svojeg sistoličkog krvnog tlaka za 3,59 milimetara žive (mmHg) u usporedbi s onima koji su uzimali placebo prah.

Inače, ispitanici su konzumirali napitak koji je sadržavao 26 grama liofilizirane šumske borovnice u prahu bogate antocijanima - što je ekvivalent nešto manje od jedne šalice svježih borovnica.

Osim smanjenja krvnog tlaka, ispitanici koji su koristili prah divlje borovnice također su primijetili poboljšanje funkcije krvnih žila, što se mjeri povećanim širenjem posredovanim protokom. Ova studija objavljena je 25. ožujka u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition".

Prethodno istraživanje provedeno na sredovječnim zdravim muškarcima također je otkrilo slične pozitivne učinke konzumacije praha divlje borovnice na krvni tlak i funkciju krvnih žila. Poboljšanje endotelne funkcije, tj. sposobnosti krvnih žila da se prošire, također je primećeno u novoj studiji, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjenje rizika od ateroskleroze.

Dr. Robert Pilchik, kardiolog iz Manhattan Cardiologyja u New Yorku, ističe da svako smanjenje sistoličkog krvnog tlaka može značajno smanjiti rizik od srčanih ili moždanih udara.

Dodatno, nova studija pokazuje da poboljšanje endotelne funkcije može djelovati kao zaštitni faktor protiv ateroskleroze.

Iako se čini da konzumacija praha divlje borovnice ima brojne koristi za srce i krvne žile, nije pronađena značajna razlika u krutosti arterija, dijastoličkom krvnom tlaku ili lipidima u krvi između dvije skupine ispitanika.

Unatoč tome, ovakva promjena prehrane može biti korisna za cijeli kardiovaskularni sustav.

Osim utjecaja na kardiovaskularno zdravlje, nova studija pokazuje da prah divlje borovnice također može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući trenutno prisjećanje riječi i testiranje prebacivanja zadataka. Iako je ovo malo istraživanje, rezultati sugeriraju da borovnice mogu pružiti značajne prednosti za memoriju.

Uzimanje u obzir da borovnice također imaju druge prednosti za srce, uključujući smanjenje kolesterola i upale, čini ih izvrsnim izborom za održavanje općeg zdravlja srca. Osim borovnica, raznolika prehrana bogata polifenolima i drugim hranjivim tvarima može doprinijeti boljem zdravlju.

Istraživanja također ukazuju na važnost promjene načina života, uključujući tjelesnu aktivnost, kognitivne aktivnosti i društveni angažman, kako bi se smanjio rizik od demencije.

27.09.2023. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno