« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SNAGA

Vježbe snage možete raditi i kod kuće

Bilo kakva tjelovježba je dobra za tijelo, a vježbe snage kod kuće mogu imati bitnog utjecaja na jačanje mišića, stjecanje snage i olakšavanje obavljanja svakodnevnih zadataka

Vježbajte!
Vježbajte! (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

vježbe snage

Vježbanje ili bilo koja druga tjelesna aktivnost ima mnoge prednosti za tijelo, ali i za zdravlje. Postoji više različitih vrsta tjelovježbi, a u fitness rutinu je važno ubaciti i trening snage. Osim u teretani, vježbe snage se mogu izvoditi i kod kuće, s rekvizitima ili bez, odnosno s težinom vlastitog tijela.

Zašto je dobro izvoditi vježbe snage?

Kao što i samo ime kaže, vježbe snage su odlične za jačanje tijela te se njima izgrađuje mišićna izdržljivost. Ova vrsta treninga se može izvoditi bilo gdje, a osim težine tijela, mogu se koristiti i bučice, utezi, trake, girja i bilo koji drugi rekviziti koji će otežati izvođenje vježbe. Trening snage također sprječava gubitak mišićne mase koji se prirodno događa starenjem. Ovaj trening će isto tako jačati mobilnost i stabilnost tijela.

Osim toga, ovakva vrsta treninga je pogodna i za ljude koji imaju neke zdravstvene probleme, pri čemu je prvo potrebna konzultacija s liječnikom. Istraživanje je pokazalo kako vježbe snage pomažu u oporavku i vraćanju funkcija nakon moždanog udara. Također, jačanje tijela će bitno olakšati neke svakodnevne aktivnosti kao što su nošenje teških vrećica iz trgovine, pomicanje namještaja i slično.

Kako izvoditi vježbe snage kod kuće?

Početnici prvo trebaju početi izvoditi treninge s vlastitom težinom te potom postepeno prelaziti na treninge s opterećenjem pri čemu treba prvo krenuti s manjim težinama. Uvijek je važno paziti da se pravilno izvodi određena vježba.

Za početak će se neke vježbe možda izvoditi u olakšanoj verziji. Na primjer - sklek na zidu, na povišenoj klupici ili pak sklek na koljenima. Tek kada osoba nauči pravilno izvoditi ovu varijantu vježbe, može krenuti na klasično izvođenje. Jednako tako se kasnije vježba može i otežati korištenjem rekvizita.

Što je potrebno za vježbanje kod kuće?

Prije svega je potrebna prostirka te sportska odjeća. S vremenom će biti potrebni i utezi ili trake ili neki drugi rekvizit. Utezi mogu biti i napunjene boce vode ili ruksak napunjen težim predmetima kao što su knjige. Ono što je najvažnije, potrebna je dobra volja i plan treninga. Ne zaboravite se dobro zagrijati prije samog vježbanja te se kasnije istegnuti.

Zaključak

Bilo kakva tjelovježba je dobra za tijelo, a vježbe snage kod kuće mogu imati bitnog utjecaja na jačanje mišića, stjecanje snage i olakšavanje obavljanja svakodnevnih zadataka. Vježbe snage se mogu izvoditi bez ili uz pomoć rekvizitima, a pogodne su za gotovo sve dobne skupine. Postoji puno različitih vježbi snage, a najbolje je krenuti s onim klasičnima te kasnije dodavati nove. 

23.02.2022. 17:38:00
Novi komentar
nužno
nužno