« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
MA DA?

Vježbati možete i - razmišljajući

Koncentriranje na specifične slike može pomoći starijim osobama da zaustave propadanje mišića pa čak i usporiti starenje

Što radiš? Vježbam, u mislima :)
Što radiš? Vježbam, u mislima :) (FreeDigitalPhotos)
Više o

vježbanje

,

zamišljanje

Znate ono kad vam netko kaže - "sanjaš", "ne maštaj", "spusti se na Zemlju"... E, takvima možete pokazati ovaj članak, pa ih lijepo uputiti u činjenicu da to što vi sjedite gledajući u daljinu znači da zapravo - vježbate!

Naime, postoji istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio koje je dokazalo da nas već i samo zamišljanje vježbanja čini jačima, oblikuje mišiće i odgađa ili potpuno zaustavlja atrofiju mišića.

Znanstveni tim na  postavio je dvije skupine vrlo zdravih sudionika da sjede na mjestu 11 minuta dnevno, pet dana u tjednu tijekom četiri tjedna.

Jednoj su skupini rekli da "slažu mentalne slike jakih kontrakcija mišića" ili da se zamisle kako dižu utege. Druga skupina nije imala takav zadatak, tj. mogli su misliti što ih je volja. Istraživači su na zapešća ispitanika stavili monitore za praćenje aktivnosti mišića i mozga.

Otkrili su da su sudionici iz prve skupine jači, i psihički i fizički, od onih koji su sjedili i razmišljali o bilo čemu što im je palo na pamet.

Do isteka četiri tjedna mišići u prvoj skupini bili su dvostruko jači od onih u drugoj, a njihov je fokus ojačao vezu između mozga i njihovih mišića.

Dok sportaši već dugo koriste slične mentalne vježbe kako bi povećali djelotvornost svog vjebanja, istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio je prvi put ukazalo na da se mišićna atrofija može zaustaviti takvim tehnikama.

Voditelj istraživanja vjeruje da koncentriranje na specifične slike može pomoći starijim osobama da zaustave propadanje mišića pa čak i usporiti starenje, jer s takvim pritupom osoba može preuzeti potpunu kontrolu nad sposobnosti mozga da upravlja mišićima, kao da su lutke na koncu.

A da isprobate?

30.03.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno