« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Vježbati je dovoljno - dvije minute dnevno?

Dvije minute intenzivnog treninga dnevno jednako su učinkovite kao pola sata "normalnog" treninga

Dvije minute dnevno sigurno imate
Dvije minute dnevno sigurno imate (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

količina vježbanja

,

dvije minute

Vježbanje je nužda, pogotovo u ovo sjedilačko doba čovječanstva, no svi ćemo uvijek pronaći neku izliku, a najčešća je - nedostatak vremena. Te ne stignem, te tko će po ovoj gužvi do teretane, sastanci, kuća, djeca.... a zapravo vam treba nevjerojatno malo vremena svakoga dana.

Naime, istraživanje provedeno na australskom Sveučilištu Viktorija pokazalo je tijelu na staničnoj razini dovoljno samo dvije minute intenzivnog treninga dnevno kako bi bilo u formi, tj. jednako kao da vježbate pola sata.

Skupini ispitanika zadali su tri zadatka - vježbanje različitim intenzitetom koje su provodili određeni period, a između vježbi različitih vrsta intenziteta imali su pauzu od tjedan dana.

Prvo su trčali u krug 30 minuta polovicom svoje snage, potom su trčali pet minuta sa 75 posto svoje snage uz odmor između serija, a u trećem eksperimentu su vozili sobni bicikl u punoj brzini uz maksimalno opterećenje 30 sekundi. 

Znanstvenici su izmjerili koliko je energije svaki ispitanik potrošio neposredno nakon vježbanja i tri sata nakon završetka treninga te zaključili kako je mišićno opterećenje svakog ispitanika skoro identično između kratkog treninga visokog opterećenja i dugog, a manje intenzivnog treninga.

"Ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako se vježbanje može koristiti za poboljšanje metaboličkih procesa ljudskog organizma", poručuju autori studije u članku objavljenom u American Journa of Psihology.

Stoga, isprike više nema - navalite k'o sivonje, dvije minute su dosta!

09.12.2018. 15:46:00
Novi komentar
nužno
nužno