« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
INDOORS/OUTDOORS

Vježbanje u zatvorenom i na otvorenom - što je bolje

Volite li više vježbati u teretani ili u prirodi? Saznajte koje su prednosti i nedostaci i jedne i druge varijante

Gdje volite više vježbati - u zatvorenom ili na otvorenom?
Gdje volite više vježbati - u zatvorenom ili na otvorenom? (xedos4/FreedigitalPhotos/Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

fitnes

,

teretana

Što je, po vašem mjišljenju bolje - vježbanje u teretani ili fitnes centru? Ili možda aktivnostzi u prirodi i na čistom zraku? Je li možda najbolja kombinacija i jednog i drugog? podijelite s nama svoja razmišljanja.

Vježbanje u zatvorenom

Vježbanje u teretani znači da radite na kontroliranoj temperaturi. Drugim riječima, vrućina i vlažnost vam neće smetati zbog čega ćete trošiti manje vode iz organizma i nećete biti toliko umorni.

Kad radite na spravama možete kontrolirati brzinu, prijeđenu udaljenost, otkucaje srca, izračunati utrošene kalorije, imate pomoć stručnjaka.

Rizik od ozljeda je manji dok radite u zatvorenom jer su sprave napravljene da budu što sigurnije, a osim toga niste sami i uvijek vam je na raspolaganju stručno vodstvo. Na otvorenom teren je nepredvidljiv, ozljede mišića i zglobova su česte, potrebna vam je posebna vrsta obuće. U teretani ili fitnes centru vas osobni trener može provesti kroz sve stadije vježbanja i dati vam korisne savjete. Šanse da se ozlijedite najmanje su u teretani kad kombinirate rad na spravama predviđenim za vježbe snage i onima za kardio trening koje se, dakle, mogu odraditi samo u zatvorenom.

Vježbanje na otvorenom

Vježbanje na otvorenom u prirodi je zabavnije i lake s motivirati na njega. Vježbanje na otvorenom nikada nije dosadno i nema rutine. Raspon vježbi i samoi tjelesnih aktivnosti koje se mogu obavljati na otvorenom puno je veći od onoga u zatvorenom. Ranojutarnje vježbanje u prirodi jako je dobro za um i tijelo.

Vježbajući na otvorenom dobit ćete dnevno potrebnu dozu vitamina D i svježeg zraka. Čist zrak i čistiji kisik osvježit će vam i um i tijelo i osigurat će vam više energije. osim toga, jutro su manje bučna od sredine dana pa možete vježbati u miru i tišini.

Otvoren prostor je puno veći. Niste ograničeni - plaža, rijeka, vrt, park, planinarske staze, šuma... Ako se bavite jogom, u prirodi vam nije potrebna meditacijska glazba. Upijate zvuke prirode.

23.02.2011. 18:05:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    23.02.2011. 19:10
    ovisi koji vam je cilj ali za mržavljenje svakako outdors
  2. avatar
    Crozona
    24.02.2011. 07:57
    Trčanje ili bicikliranje u teratani, pa kaj je tim ljudima?!
Novi komentar
nužno
nužno