« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
HMMM...

Vježbanje s - maskom?

Znanstvenici smatraju da maske tijekom vježbanja ne bi smjeli nositi jedino starije osobe i osobe s kardiovaskularnim ili respiratornim problemima

Može li se?
Može li se? (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

maska

Ljude se potiče da nose masku svugdje - u zatvorenom i na otvorenom. Mnogi su, iako su u ne(potpunom) lockdownu, ovisni o zdravom životu, pa tako i o vježbanju.

Budući da su diljem Europe teretane i fitness centri zatvoreni, primorani su vježbati kod kuće ili na zraku. Ukoliko teretane nisu zatvorene, bilo bi poželjno da oni koji treniraju nose maske.

Ne bi li nošenje maske preko ustiju i nosa trebalo otežati disanje za vrijeme vježbanja? Znanstvenici o tome brinu od samog početka pandemije. 

Službeni savjet Svjetske zdravstvene organizacije tvrdi da ljudi "NE SMIJU nositi maske tijekom vježbanja, jer maske mogu smanjiti sposobnost ugodnog disanja". Međutim, to možda i nije tako.

Novi pregled učinaka maski na kardiorespiratorni sustav - srce, krvne žile i pluća - tijekom tjelesne aktivnosti sugerira da bi većina ljudi trebala "najnormalnije" disati s maskom tijekom vježbanja, iako neće možda uvijek moći udahnuti punim plućima, prenosi Science alert

U novoj studiji Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu fiziologinja Susan Hopkins i njezini koautori pregledali su postojeću znanstvenu literaturu koja proučava učinke različitih pokrivača za lice na kardiorespiratorni odgovor tijekom tjelesne aktivnosti, uzimajući u obzir desetke različitih studija i obuhvaćajući različite vrste maski - uključujući pokrivače za lice od tkanine, kirurške maske, N95 maske...

Priznaju da je potrebno još istraživanja. Jedno je dokazano - maske ne utječu znantno na zdravlje tijekom vježbanja. Vjerojatno neće uzrokovati štetu.

"Nošenje maske za lice može biti neugodno", kaže Hopkins. "Može doći do sićušnog povećanja otpora disanju. Možete ponovno udahnuti topliji, malo obogaćeni CO2 zrak. A ako vježbate, maska​​može dovesti do toga da vam lice postane vruće i znojno". 

Smatraju da maske tijekom vježbanja ne bi smjele nositi jedino starije osobe i osobe s kardiovaskularnim ili respiratornim problemima. 

17.11.2020. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno