« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
NAPOKON :)

Vježbanje bez znojenja i truda

Što ako suze, znoj i upale mišića može zamijeniti prah ili tableta i pritom još prirodna - i ne, ne pričamo vam bajke...

Ne da vam se? Nećete trebati...
Ne da vam se? Nećete trebati... (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

sestrin

Tjelovježba definitivno predstavlja temelj zdravog načina života, no postoji jedan (često neprelazan) problem - i najpredanijim rekreativcima među nama ponekad se teško natjerati na trening.

No, što ako suze, znoj i upale mišića može zamijeniti prah ili tableta i pritom još prirodna?  Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan proučavali su prirodni protein sestrin i otkrili da na miševe ima isti učinak kao tjelovježba. 

Ovaj pronalazak mogao bi istraživače približiti otkriću terapije protiv propadanja mišića, što je prirodan proces starenja, ali i posljedica određenih bolesti. Sestrin se prirodno stvara u mišićima tijekom vježbanja.

Blagotvorni učinci sestrina na organizam su više od same izdržljivosti, koja je glavan posljedica fizičkog napora.

Prema istraživanju, miševima bez sestrina nedostajao je aerobni kapacitet, poboljšano disanje i sagorijevanje masti, što je obično povezano s vježbanjem. 

Protein je djelovao sa spomenutim biološkim aktivnostima uključujući ili isključujući različite metaboličke procese, a isti takav učinak na organizam ima i vježbanje.

Iako sestrin još uvijek nije dostupan u obliku suplementa, znanstvenici se nadaju da će jednog dana pronaći način kako ga pretvore u suplement ili pronađu zamjenu koja će funkcionirati jednako na organizma. Dotad se ipak moramo osloniti na suze i znoj, želimo li zdravije živjeti. Studija je objavljena na portalu Nature.com.

15.01.2020. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sout
    15.01.2020. 19:48
    Looks Amazing.
  2. avatar
    xq
    01.05.2020. 13:20
    thans for the men
Novi komentar
nužno
nužno