« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KAD ĆEMO NAUČITI

Višak kilograma ne skida se dijetama

Svaka dijeta navodno ima rješenje kako u kratkom roku izgubiti što više kilograma, ali kad jednom s dijetom prestanemo gotovo uvijek se vraćamo na staro

dijeta
dijeta (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

kilogrami

Ljeto dolazi, odjeća koju nosimo više otkriva nego što pokriva i ponovno se moramo hvatati u koštac s vječnim ljetnim neprijateljem ženskog roda - kilogramima.

Kako ću izgledati u badiću? Joj, stvorio se trbuščić preko zime! Uf, a ovaj celulit, pa to nema šanse da nestane do 15. srpnja! Prepoznajete li se možda u kojoj od ovih izjava? Bez brige, niste jedine.

Da u ovim mukama ne biste bile prepuštene same sebi, brine se svake godine iznova gigant zvan dijetna industrija. Ne znam jeste li primijetili, ali osobno imam dojam kako se u ovo doba godine značajno povećava broj reklama i oglasa za razne dijetne pripravke i bućkuriše koji se prodaju pod sloganima poput "Izgubite 10 kila u 15 dana" ili uz ideju kako se mršavjeti može od kreme dok spavamo ili sjedimo na plaži.

Usprkos ovakvim naivnim obećanjima i naočigled praznim lažima, ostaje tužna činjenica da je dijetna industrija masovni biznis u svijetu. Prema nekim procjenama, dijetna industrija u SAD-u godišnje u svoju blagajnu pospremi između 40 i 100 milijardi dolara (čisto usporedbe radi, hrvatski BDP u 2009. iznosio je oko 56 milijardi dolara).

>> Dijeta bez vježbanja nema nikakvog učinka na mršavljenje

Što je to što dijete čini toliko moćnima i privlačnima? Matematika je zapravo vrlo jednostavna: dijete daju odgovor na pitanje kako u kratkom roku izgubiti višak kilograma. Privlačne su nam i padamo na njih zbog toga što nam nude mogućnost da se riješimo onih toliko nepoželjnih naslaga oko guze i trbuha slijedeći upute, primjerice dr. Atkinsona. Naizgled, ništa jednostavnije. I baš zbog te prividne jednostavnosti kojom bi se trebali riješiti svih naših problema, mnogi od nas i krenu s dijetama.

dijetaOsobno, nisam nikad koristila neke od tih famoznih pripravaka koji se prodaju u trgovinama ili (ako žele ispasti ozbiljniji) ljekarnama, ali sam znala često pribjeći onoj "narodnoj" - nema večere iza 6, ili nema uopće večere sljedeća tri tjedna, ili pak izbacivanje slatkog pa svaki put kad bih pomislila na slatko, pojest ću jabuku (ne znam zašto, ali brzo bih se tih jabuka tada zasitila :-)). I vjerovala sam da ću, ako stvarno budem disciplinirana, postići svoj cilj, a to je smanjiti te jastučiće koji se svake zime nemilosrdno nakupe na bokovima.

Neke od mojih prijateljica probale su puno rigoroznije oblike poput UN dijete i u tom trenutku jednostavno nisam mogla, a da se ne divim njihovoj snazi volje, ali zapravo što su imale od toga? Gotovo ništa, jer dugoročnih učinaka ni ovdje nije bilo. Tako sam i ja brzo odustala, doduše od manje drastičnih dijetiranja i to ponajprije zato što sam uvidjela da jednom kad bih s tim režimom prestala, jastučići bi se na neki čudnovat način opet stvorili. Znala sam si tada razmišljati što bi tek bilo da je u pitanju bila neka puno rigoroznija dijeta? Bi li se i onda sve to vratilo? Sada znam da bi.

>> Kako vam vlastiti dom može pomoći u mršavljenju

Fenomen o kojem ovdje govorimo zove se, vrlo slikovito, yo-yo efekt. Pojednostavljeno rečeno, kako kile u jednom trenutku krenu dolje, tako se na kraju ipak vrate gore. Mehanizam u podlozi yo-ya zapravo je vrlo jednostavan - u periodu u kojem tijelu dajemo male količine hrane (a dijeta je u svojoj biti zapravo ograničen unos namirnica u organizam), organizam nauči s tim "živjeti" i za svakodnevne potrebe koristi sve ono malo što u sebe unosimo. No, jednom kada s dijetom prestanemo i vratimo se starim navikama, a što se gotovo redovito događa, unos hrane i namirnica naglo poraste, a metabolizam koji se zbog prethodnog režima usporio i dalje sporo radi pa sav višak koji u sebe unosimo, a ne iskoristimo za trenutne potrebe organizma, taloži se i sprema kao salo. Upravo ono salo zbog kojeg nam raste guza, trbuh ili bedra.

Dakle, dugoročno - od dijete ćete se na kraju zapravo udebljati. Neke studije su pokazale da osobe koje krenu s dijetama, nakon perioda od nekoliko godina, zapravo završe s težinom većom nego kada su tek prvi puta krenuli na dijetu.

Ostatak članka pročitajte na online-zagreb.hr.

Piše: Ana Džeba (PET+)
29.06.2010. 22:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    GLORIJA
    21.08.2010. 23:58
    JAKO DOBAR SASTAV O TOME KAKO TREBA MRSAVITI
Novi komentar
nužno
nužno