« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Vinkovačka knjižnica posjeduje rukom pisanu komediju Joze Ivakića

Rukom pisana komedija 'Pouzdani sastanak' nastala je za vrijeme piščeva boravka na Sušaku.

Fotografija vijesti
Više o

Joza Ivakić

,

'Pouzdani sastanak'

,

rukopis

,

Himzo Nuhanović

U posjedu vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice odnedavno se nalazi autograf komedije Joze Ivakića "Pouzdani sastanak", koju je taj poznati slavonski dramaturg, te kazališni i filmski redatelj napisao 1913. godine. 

"Pouzdani sastanak" knjižnici je predao vlasnik Koncertno-kazališne agencije "Asser Savus" iz Vinkovaca i pokretač brojnih kulturnih manifestacija Himzo Nuhanović. Njemu je rukopis poklonio Vukovarac Stjepan Mihelčić koji ga je naslijedio od oca Viktora, a koji je od 1920. do 1929. godine bio volonter u Diletantskom kazalištu u Vinkovcima osnovanom 1870. godine.

"Isprva sam bio skeptičan je li riječ baš o djelu koje je vlastitom rukom napisao Joza Ivakić, no već prvi pogled na Ivakićev krasopis odagnao mi je dvojbe", kaže Nuhanović dodajući kako su autentičnost rukopisa potvrdili i stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Ivakićeva komedija u tri čina "Pouzdan sastanak" praizvedena je 1915. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku. Predstava je igrana i u HNK-a Zagreb a u Vinkovcima 1978. godine u režiji Himze Nuhanovića u prigodi 60. obljetnice vinkovačkog Gradskog kazališta.

"Autograf do kojeg smo došli Ivakić je prepisao 1914. godine dok se nalazio na Sušaku, nakon što je do 1911. godine radio u vinkovačkoj Gimnaziji", pojasnio je Nuhanović podsjetivši kako je Ivakić tijekom života napisao brojna djela koja su uglavnom bila vezana uz Slavoniju i život slavonskog čovjeka. (HINA)

Joza Ivakić(Vinkovci 1879. - Zagreb 1932.) pisao je pripovijetke, romane, humoreske, feljtone, književne studije i filmske scenarije. Najpoznatija književna djela su mu "Inoče", "Iz našeg sokaka", "Majstorica Ruža", "Pouzdani sastanak" i "Kapelan".

Autor je filmova "Birtija" iz 1929. i "Grješnice" iz 1930. godine, koje je snimio u suradnji sa Školom narodnog zdravlja.

Kao kazališni redatelj postavio je tridesetak djela domaće i strane književnosti. Ime Joze Ivakića od 1971. godine nosi Gradsko kazalište u Vinkovcima.

21.07.2008. 13:01:39
Novi komentar
nužno
nužno