« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Otvorena knjižara "Ante Starčevića" u Gospiću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

HAZU

,

Školska knjiga

,

Milan Moguš

,

Gospić

,

knjižara Ante Starčevića

U sklopu svečane proslave Dana grada Gospića i zaštitnice sv. Marije Magdalene danas je Školska knjiga iz Zagreba otvorila knjižaru "Ante Starčevića" na više od 200 četvornih metara prostora.

Knjižara nudi izdanja svih domaćih izdavača, a riječ je o suvremeno opremljenu prostoru koji oplemenjuje gospićku kulturnu ponudu.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Milan Moguš je, obrativši se gradskim i županijskim čelnicima te brojnim Gospićanima i Ličanima iz Zagreba i drugih mjesta, rekao da je danas blagdan knjige i to ne samo školske nego i knjige uopće.

"Hrvatski školski pravopis prvi je pravopis usklađen sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika te je povijesni zaokret u hrvatskom jeziku. Taj će pravopis pridonijeti usustavljenju hrvatskog jezika te unijeti red u mnoge dvojbe vezane uz pisanje dvostrukosti, čime će učenicima uvelike olakšati svladavanje pravopisnih pravila."
Milan Moguš
predsjednik HAZU
Podsjetio je da se ovih dana navršava 625. godina od prve tiskane knjige u Hrvata, 1483. u Kosinju, ali, kako je rekao Moguš, ljudi slabo pamte tu godinu.

Iskazavši zadovoljstvo što se ove godine otvara i Dom knjige u Gospiću, dodao je da je Knjižara posvećena prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi te da njezino ime podsjeća na čovjeka koji je prvi obradio jedan od glavnih zapisa o hrvatskim međama.

Na svečanosti je govorio i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i gospićki gradonačelnik Milan Kolić.

Nakon toga akademik Moguš je predstavio drugo izdanje Hrvatskoga školskog pravopisa autora Stjepana Babića, Sande Ham i Milana Moguša.  (HINA)

21.07.2008. 22:14:33
Novi komentar
nužno
nužno